Google заплатить штраф за збір інформації про користувачів через Wi-Fi

3 хв. читання
google desktop

Google готова заплатити 13 мільйонів доларів в якості врегулювання позову про порушення недоторканності приватного життя, розгляд якого тягнеться ще з 2010 року. Судовий процес був названий одним із найгучніших про прослуховування в США і погрожував інтернет-гігантові збитками в мільярди доларів, повідомляє Bloomberg.

Скандал стосується використання Google транспортних засобів для картографічного проекту компанії – Street View. Легкові автомобілі і вантажівки зі спеціальним обладнанням збирали електронні листи, паролі та іншу особисту інформацію, яка передавалася по незахищених мережах Wi-Fi, що належить десяткам мільйонів людей по всьому світу. Справа, яку охрестили Wi-Spy, викликала майже стільки ж шуму, як і скандал навколо Facebook і Cambridge Analytica.

Відповідно до угоди, запропонованої 19 липня 2019 року, користувачі Wi-Fi, чия інформація була зібрана Google, не отримають індивідуальні виплати. Виняток склали приблизно 20 позивачів, які подали скаргу в якості колективного позову. В цілому Google повинна виплатити 13 мільйонів доларів. Компанія також зобов’язується знищити всі наявні персональні дані, отримані незаконним шляхом.

Ще один позов до корпорації був пов’язаний з недостатнім захистом Google інформації неповнолітніх користувачів платформи потокового відео YouTube. Дії компанії порушували Закон про захист конфіденційності дітей в Інтернеті (Children’s Online Privacy Protection Act), який забороняє відстеження користувачів молодше 13 років. Проблема була врегульована шляхом угоди з Федеральною торговою комісією США (US Federal Trade Commission). Компанію очікує багатомільйонний штраф, точна сума якого поки не розкривається.

До речі, шпигунська програма під назвою Pegasus від ізраїльської компанії NSO Group тепер здатна витягувати дані користувачів із хмарних сховищ Apple, Google, Facebook, Amazon і Microsoft.

Також компанія Vivo впроваджує нову унікальну технологію для своїх смартфонів, що отримала назву “Dual Wi-Fi Acceleration”. Вона дозволяє підключатися до двох Wi-Fi одночасно для більш стабільного з’єднання.

Стало відомо, що Facebook вбудовує приховані коди в фотографії, завантажені користувачами на сайт. Компанія може відстежувати пов’язану з ними активність і використовувати ці дані для таргетованої реклами.

Окрім цього, навіть правоохоронні органи втратять можливість прослуховувати мобільні пристрої з запуском технологій 5G.

Зверніть увагу, співробітники Служби безпеки України спільно з партнерами із США припинили діяльність потужного хакерського угруповання. Відео замаскованого центру дивіться тут.

Популярні розширення для браузерів Google Chrome і Mozilla Firefox, які в цілому встановило 4 млн користувачів, збирають дані не тільки про історії перегляду, а й про податкові рахунки, медичні карти, переглянуті фотографії, паролі і GPS-координати.

Хакерське угрупування StrongPity використовує шкідливі версії WinRAR і Winbox з метою встановлення шпигунського ПЗ.

Поділитися
Exit mobile version