Хакер з Києва через фальшиві сторінки у соцмережах отримував дані користувачів

2 хв. читання
insta

24-річного хакера, який “на замовлення” зламував екаунти у соціальних мережах, викрила у Києві Кіберполіція України. Зловмисник на закритих форумах пропонував хакерські послуги, серед таких – організація отримання ідентифікаторів доступу до соціальних сторінок, електронних скриньок тощо.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Для отримання доступу до екаунтів цього чоловік створював фішингові сторінки зовні схожі на офіційні сторінки реєстрації у соціальних мережах. Посилання на цей ресурс надсилав жертві за допомогою електронної пошти із проханням підтвердити реєстрацію та ввести пароль. Після переходу за посиланням та введення реєстраційних даних, зловмисник отримував інформацію щодо логінів та паролів користувача. Ці дані він і передавав у подальшому замовникам.

Окрім того, на закритих форумах він продавав шкідливе програмне забезпечення типу “stealer”. Основна мета цього типу вірусів – викрадення інформації щодо логінів, паролів та карткових рахунків, які збережені у браузері.

За місцем проживання киянина поліцейські провели обшук. Комп’ютерну техніку, яка належала зловмиснику, вилучено. Під час її попереднього огляду працівники Кіберполіції встановили, що частину інформації щодо протиправної діяльності хакера було видалено. Наразі правоохоронці працюють над відновленням втраченої інформації для використання її у якості цифрових доказів.

До речі, оператори багатофункціонального руткіта Scranos розширили поле діяльності за кордони Китаю і тепер атакують користувачів по всьому світу. За даними фахівців компанії Bitdefender, найбільше випадків інфікування зафіксовано в Румунії, Франції, Італії, Індії, Бразилії та Індонезії.

Також у популярному VPN-додатку Shimo Helper Tool для Мас знайдено низку небезпечних уразливостей. У цілому фахівці дослідницької команди Cisco Talos описали шість проблем.

Майже 60% найпопулярніших безкоштовних VPN-додатків в Google Play Store і Apple App Store створили китайські розробниками або належать власникам з Китаю. Про це йдеться у звіті компанії Metric Labs.

Поділитися
Exit mobile version