Хакери починають продавати викрадені корпоративні дані

4 хв. читання
hacker darknet

Зловмисники, що стоять за угрупованням Sodinokibi Ransomware, сповнені рішучості отримати викуп за свої кібератаки. Якщо жертви відмовляються платити викуп, хакери мають про запас план Б, який може призвести до жахливих наслідків.

План полягає у тому, що вони готові продати дані, які були вкрадені у людей та компаній, для отримання прибутку. Якщо Вам не пощастило і Ви стали жертвою Sodinokibi, зловмисне програмне забезпечення здатне на більше, ніж просто зашифрувати Ваші файли та вимагати оплату через криптовалюту. З того моменту, як воно захопить Вашу мережу, Sodinokibi починає таємно обробляти дані та передавати їх своїм контролерам, пише Forbes.

Але така стратегія створила певні проблеми для вимагачів. Зловмисники не знали що робити з жертвами, які були занадто легкою мішенню. Зазвичай це літні люди, або ж люди зі старими пристроями, які мають низький рівень безпеки через неспроможність оновити їх. Тому хакерам потрібно було приймати непросте рішення: або ризикувати втратою даних, або розшукувати великі суми грошей у таких потерпілих.

Працівники правоохоронних органів у всьому світі дали чітку вказівку: ніколи не платити викуп. Багато постраждалих дотримувались цієї поради, але тепер ситуація змінилася. “Інфіковані” новим видом вірусу також повинні зважувати ризик впливу на їх дані.

Якщо втрата доступу до всіх ваших даних виявилася недостатньою мотивацією для сплати викупу, можливо, поява конфіденційних файлів, опублікованих на загальнодоступному веб-сайті, стане поштовхом для сплати.

Все ще ні? Тоді зловмисники починають продавати ваші дані іншим хакерам. Одна з жертв Sodinokibi, Brooks International, втратила близько 13 гігабайт файлів. Зараз доступ до цих файлів продається на чорному ринку лише за €2.

Лоуренс Абрамс, працівник Bleeping Computer, зазначив: “Файли – це кошмар конфіденційності та безпеки. Вміст включає форми W2, імена користувачів, паролі та навіть номери кредитних карток”.

Отже, чи готові Ви заплатити за те, щоб така інформація не була продана іншим кіберзлочинцям? Щоб цей жахливий кошмар не став дійсністю, всі ми повинні пам’ятати про загрозу стати жертвою викупу.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Нагадаємо, Apple презентувала новий MacBook Air. Найновіший ноутбук тепер продається за нижчою ціною та має іншу технологію клавіатури. Що особливого представила компанія, читайте в огляді.

Окрім цього, Mozilla оголосила про свої плани прибрати підтримку FTP-протоколу в браузері Mozilla Firefox. Надалі користувачі не зможуть завантажувати файли по FTP-протоколу та переглядати вміст посилань/папок всередині браузера Firefox

Для того, щоб усі ми працювали вдома через пандемію коронавірусу, Microsoft створила нову технологію для свого програмного забезпечення Teams, яка може ідентифікувати Ваш голос і відфільтрувати будь-які інші звуки. Це може бути шум вентилятора або витяжки, собачий гавкіт тощо.

Зверніть увагу, що припинення підтримки Windows 10 1709 було заплановано на 14 квітня 2020 року, проте 19 березня Microsoft стала розсилати користувачам Windows 10 Enterprise, Education і IoT повідомлення про відстрочку до 13 жовтня. Згідно з повідомленням, причиною послужила “ситуація з громадським охороною здоров’я”.

Фахівці з Йоркського університету під час свого дослідження довели , що не всі менеджери паролів є надійним засобом забезпечення кібербезпеки. За допомогою спеціально створеної шкідливої програми вчені змогли обдурити одну з перших ліній захисту від шкідників і крадіжки облікових даних і викрасти паролі.

Поділитися
Exit mobile version