Найкращі VPN для самозахисту в Інтернеті

8 хв. читання

VPN не вирішить усіх Ваших проблем із конфіденційністю, але Ви матимете додаткових захист від кіберзлочинців.

Віртуальна приватна мережа (VPN) – це як тунель, який можна використовувати для проходу через загальнодоступну Мережу, захищаючи Ваші дані від сторонніх очей. Якщо Ви переживаєте за те, що постачальники послуг Інтернету (ISP) продають Ваші дані, чи хочете бути в безпеці на загальнодоступному Wi-Fi, VPN може допомогти захистити Вас.

Однак, хоча VPN забезпечить безпеку у вашій місцевій кав’ярні, його використання означає, що Ваш постачальник VPN буде знати все про Ваші перегляди. Це також робить VPN-провайдерів спокусливою ціллю для хакерів.

Тому правильно вибрати сервіс VPN – це серйозна справа. Більшість постачальників VPN стверджують, що вони не зберігають “журналів”, але це рідко перевіряється.

Якщо Ви впевнені, що хочете використовувати VPN, ось найкращий вибір серед комерційних постачальників VPN, які пройшли незалежний аудит, пише WIRED.

Express VPN

Найкращий для більшості

ExpressVPN базується на Британських Віргінських островах і на цей момент є єдиною VPN, яка перевірена, що не зберігає журнали клієнтів. ExpressVPN пройшов незалежний аудит, і навіть змусив уряд Туреччини захопити його сервери, щоб знайти… нічого. Якщо мова йде про відсутність “журналів”, це Ваш вибір.

Також для тих із нас, хто не особливо переживає про “журнали”, ExpressVPN пропонує чудовий набір інструментів для спрощення підключення до VPN-серверів компанії. Існують програми майже для кожного пристрою, включаючи домашні маршрутизатори, які після налаштування забезпечують, що вам не доведеться турбуватися про налаштування програм на кожному пристрої.

ExpressVPN постійно пропонує найшвидші з’єднання та забезпечує достатньо швидку потокову передачу в HD.

ExpressVPN коштує $ 6,67 на місяць, якщо Ви купуєте один рік наперед.

Найкращий для новачків

Якщо Ви втомилися від значків блокування, то TunnelBear з милими анімаційними ведмедями – Ваш вибір.

TunnelBear має ті ж функції безпеки, що й інші постачальники VPN, такі як політика без реєстрації даних, чітку політику конфіденційності тощо.

Швидкість роботи з TunnelBear конкурентоспроможна з ExpressVPN. Також є безкоштовна пробна версія, яка дозволяє все протестувати. TunnelBear має менше географічних місць, ніж інші, але якщо Ви не подорожуєте за кордон, або Вам потрібно обійти певне гео-обмеження, це не має значення для більшості користувачів.

TunnelBear коштує $ 4,99 на місяць, якщо Ви купуєте один рік наперед.

Найкраще для просунутих користувачів

Mullvad базується в Швеції, пропонує загальнодоступний VPN-сервіс, який не перегукується з маркетингом і допомагає користувачам вживати додаткових заходів для захисту своєї конфіденційності. Наприклад, у компанії є ціла сторінка, на якій показано, як вимкнути WebRTC у веб-браузері. Поки ввімкнено WebRTC (і він за замовчуванням у більшості браузерів) веб-сайти можуть переглядати фактичну IP-адресу навіть при використанні VPN.

Mullvad пропонує додатки для кожної основної платформи (додаток Android знаходиться в бета-версії), а також маршрутизатори. Усі програми з відкритим кодом, і Ви можете перевірити їх на GitHub. Вони також пройшли незалежний аудит. Просунуті користувачі можуть завантажувати конфігураційні файли та використовувати їх безпосередньо з OpenVPN.

Під час тестування, швидкість Mullvad була хорошою, але менш стійкою, ніж ExpressVPN.

VPN Mullvad коштує 5 євро на місяць.

Цікаво знати

Провайдери VPN хочуть стверджувати, що вони не ведуть “журнали”, а значить, нічого не знають про те, що Ви робите за допомогою їх послуг. Але існує ціла низка причин скептично ставитись до цього, адже вони повинні мати ідентифікатор користувача, якийсь прив’язаний до способу оплати, а це означає, що існує потенціал зв’язати Вас зі своїми даними.

Використовуючи ці критерії, рейтинг вийшов таким нечисельним.

Чому вам не потрібен VPN?

Важливо розуміти не лише те, що може робити VPN, але й те, що він не може робити. VPN – це як тунель. VPN захищають вас від людей, які намагаються перевірити Ваш трафік.

Загальнодоступні мережі спрощують зловмисникам можливість отримати копію Ваших мережевих даних. Якщо Ваші дані надсилаються незашифрованими – веб-сайт, до якого Ви підключаєтесь, не використовує HTTPS – результати можуть бути згубними. Веб-браузери дозволяють легко визначити, коли Ваше з’єднання захищене, тому шукайте зелену піктограму блокування у верхній частині екрана. У наші дні більшість веб-сайтів підключаються через HTTPS. Але якщо цього зеленого значка блокування немає, хтось може переглядати дані, які Ви надсилаєте. Якщо Ви не використовуєте VPN.

Використання VPN захищає навіть Ваші незашифровані дані від сторонніх очей.

VPN також змінює вашу IP-адресу, що певною мірою захищає вашу конфіденційність. На жаль, це не є абсолютним захистом. Веб-API, відомий як WebRTC, може показати вашу IP-адресу навіть з VPN. Якщо це викликає занепокоєння у Вашій ситуації, переконайтесь, що ви вимкнули WebRTC у своєму браузері. У Mullvad є інструкції, як вимкнути WebRTC у більшості браузерів.

Дискусійним є те, наскільки маскування Вашої IP-адреси насправді допомагає захистити Вашу конфіденційність. Ваша IP-адреса – це лише один із багатьох бітів веб-сайтів, що збирають дані про Вас. Якщо конфіденційність стосується Вас, Вам краще скористатися веб-браузерами (і розширеннями), які пропонують інструменти для захисту Вашої конфіденційності, як-от Mozilla Firefox, або, якщо Ви серйозно ставитись до конфіденційності, то браузер Tor.

Щоб додати плутанини навколо VPN, провайдери – навіть два з тих, кого рекомендуємо в статті, на жаль, часто беруть участь в оманливому маркетингу.

Майже на кожному веб-сайті служби VPN є якийсь червоний банер із твердженням, що я не захищений, навіть якщо в той час використовувався VPN. Проблема полягає в тому, що не використовувався їхній VPN. Більш чесні постачальники VPN, такі як Mullvad, кажуть вам, що насправді відбувається: “Ви не захищені Mullvad, тому і бачите ось це…”.

У будь-якому випадку, важливо пам’ятати, що використання VPN не робить вас анонімним. Незважаючи на те, що VPN можуть зробити небагато для захисту Вашої конфіденційності, вони є важливим інструментом захисту Ваших незашифрованих даних через незахищені мережі.

Якщо ви хочете обійти якесь географічне обмеження щодо вмісту, безпечно переглядати відкриті мережі або обходити фільтр вмісту рівня ISP, то VPN – корисний інструмент.

Нагадаємо, використовуючи реквізити платіжних карток громадян інших держав, зловмисник купував товари в Інтернет-магазинах. Далі продавав їх у соціальних мережах українцям.

Окрім цього, прогалини в безпеці знайдені в продуктах Amazon, Apple, Google, Samsung, Raspberry, Xiaomi, а також точках доступу від Asus і Huawei.

До речі, рекламні агенції, що надавали послуги з розміщення реклами, в тому числі на сайтах онлайн-кінотеатрів, своєю діяльністю забезпечували функціонування ресурсів з піратським контентом.

Зверніть увагу, цього року Facebook святкує 16 років від дати створення. За цей час багато користувачів активно наповнювали власні сторінки сотнями фото, даними про місця навчання чи роботи, сім’ю та друзів. Щоб така “колекція” особистої інформації не була використана у зловмисних цілях, власникам потрібно регулярно переглядати та змінювати параметри конфіденційності власної сторінки.

Також довгий час більшість користувачів вважали, що загроз для Linux значно менше, ніж для Windows чи macOS. Однак останнім часом комп’ютерні системи та додатки на базі цієї операційної системи все частіше стають об’єктами атак кіберзлочинців.

Поділитися
Exit mobile version