Хакери втручалися у роботу комп’ютерів та крали дані користувачів

3 хв. читання

Двох молодиків – 20-ти та 22-х років – викрила кіберполіція у використанні вірусу та несанкціонованому втручанні за його допомогою у роботу комп’ютерів користувачів.

Про це йдеться у повідомленні Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Правоохоронці встановили, що зловмисники модифікували шкідливе програмне забезпечення. Використовуючи цей вірус, вони отримували повний доступ до комп’ютерів користувачів та інформації, що на них зберігалася. Згодом вкрадені дані продавали на тіньових хакерських форумах. Для анонімізації своїх дій у якості розрахунку спільники використовували криптовалюту та заборонені в Україні платіжні системи.

cyberpol2

Працівники кіберполіції спільно зі слідчими поліції Сумщини, за процесуального керівництва Сумської місцевої прокуратури, провели обшук за місцем проживання правопорушників.

Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за ч.2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) КК України. Вирішується питання щодо оголошення підозри обом зловмисникам. Їм загрожує до шести років ув’язнення.

Щоб уберегти свій персональний комп’ютер від подібних шкідливих програм, кіберполіція радить користувачам:

  • встановлювати актуальні оновлення операційної системи;
  • використовувати антивірусні програми та постійно оновлювати їх;
  • не здійснювати завантаження невідомих і підозрілих файлів або архівів;
  • не переходити за підозрілими електронними посиланнями (у соцмережах, пошті тощо);
  • робити регулярні резервні копії інформації з Вашого комп’ютера.

До речі, в офіційному магазині Google Play виявили шкідливий додаток зі шпигунським функціоналом. Програма-шпигун була замаскована під додаток Radio Balouch, який використовувався для прослуховування радіо в онлайн-режимі.

Нагадаємо, що після звістки про метод віддаленого зламу “розумного” брелока від електрокара Tesla Model S, виробник компанія Pektron випустила нову версію ключа з більш надійним шифруванням. Однак дослідники знову знайшли спосіб зламати його, клонувати брелок і викрасти автомобіль.

Також Google збільшила кількість часу, який необхідний новій програмі Android, щоб пройти процедуру затвердження Play Store.

Стало відомо, що Google впроваджує нову ініціативу Privacy Sandbox, у рамках якої розробляється новий набір відкритих стандартів. За їх допомогою Google прагне створити баланс між конфіденційністю користувачів і бажанням рекламних компаній відстежувати їх.

Окрім цього, Linux Foundation, Microsoft, Google, Alibaba, Arm, Baidu, IBM, Intel, Red Hat, Swisscom і Tencent підписали угоду про створення консорціуму щодо захисту конфіденційності даних.

Поділитися
Exit mobile version