Інтернет речей: що це таке та де застосовують?

3 хв. читання

Інтернет речей (IoT) сьогодні глибоко вкорінився в усі сфери життя людей. Що це таке та у яких сферах сьогодні активно застосовують технологію IoT, читайте у статті.

Розумний будинок

a3d92

Саме розумний будинок є найкращим прикладом використання IoT. Наприклад,  існують розумні термостати, кондиціонери, колонки, навіть годівниці для тварин та інші повсякденні пристрої, які виконують звичайні домашні функції.

IoT-пристрої в агрокультурі

Серед найкращих IoT-пристроїв у сфері сільського господарства (як у фермерстві, так і у сфері розведення тварин) можна відзначити дрони та різноманітні інструменти для перевірки складу ґрунту, прогнозу кліматичних змін, для перевірки стану здоров’я у домашніх тварин та відстеження хворих тварин.

IoT у промисловості

Існує спеціальний термін для позначення Інтернету речей у промисловості – промисловий інтернет речей або ж IoT. Як приклад використання IoT в промисловості можна згадати різноманітні сенсори, програмні системи та аналіз великих даних для розробки футуристичних дизайнів та точних підрахунків. Розумні машини здатні покращити продуктивність та виправляють людські помилки, які пов’язані із контролем якості та екологічністю.

IoT в ритейлі

IoT в ритейлі є досить корисним, оскільки дозволяє якомога точно налаштувати рекламу, покращити процес постачання та процес аналізу найпопулярніших товарів. Безконтактна оплата та спеціальні застосунки для здійснення покупок через інтернет також можна віднести до інтернету речей.

Інтернет речей у сфері охорони здоров’я

Використання IoT у сфері охорони здоров’я є справжнім проривом. Оскільки за останні роки техніка пішла вперед і вже сьогодні медичні дрони готові прилетіти до Вас з потрібними ліками. За допомогою інтернету речей можна знайти підхід до кожного пацієнта окремо, проаналізувати стан його здоров’я та прорахувати індивідуальний метод лікування. Радує, що саме в медичні сфері інтернет речей активно розвивається.

Розумні автомобілі

Безпілотні машини вже не вигадка з фантастачного фільму, а реальний факт.

Люди уже використовують машини зі штучним інтелектом, які обладнані купою сенсорних кнопок та автоматично під’єднуються до Інтернету. Також до прикладів використання IoT в автопромисловості можна віднести і віддалене керування вхідними дверми або температурою в гаражі.

Пристрої, які носять на собі

Йдеться про пристрої, які керуються за допомогою додатку на смартфоні та носяться людиною на тілі. Прикладом можуть бути фітнес-браслети, розумні імпланти, GPS-пояски тощо.

Розумне місто

Тут Інтернет речей ще не так активно використовується, але перспективи доволі далекоглядні. До ІоТ-технологій міста можна віднести розумне паркування, карти шуму, розумне освітлення та дороги.

Інтерент речей та канал постачання

“Інтернет речей” у цій сфері дозволяють відстежувати товари, слідкувати за доставленням та вести відкритий обмін інформацією між ключовими учасниками ланцюжків постачання. IoT зменшує кількість робочих місць, що веде до зниження витрат та покращенню автоматизації праці.

IoT-технології в енергетиці

Розумна електромережа здатна автоматично збирати необхідні дані та моментально аналізувати циркуляцію напруги. Внаслідок, як клієнти, так і постачальники зможуть оптимізувати використання електрики.

Джерело:  іnternet.ua

 

Поділитися
Exit mobile version