iOS 14: огляд нових корисних функцій

8 хв. читання

Apple випустила відкриту бета-версію iOS 14, нової операційної системи для iPhone, яка офіційно буде доступна в вересні.

Зйомка 9:16

Раніше камера айфона знімала фотографії або зі співвідношенням сторін 3:4, або квадратні. В епоху Сторіс, які викладаються з співвідношенням сторін 9:16, це незручно: доводиться спеціально віддаляти камеру, щоб захопити більший кут, і потім обрізати або викладати знімки не на весь екран. А зробити фотографію з співвідношенням 9:16 на камеру в iOS 13 було досить складно: для цього потрібно було запустити зйомку відео, під час якої з’являлася можливість робити знімки.

Як це зробити: Зайдіть в камеру, натисніть на стрілочку у верхній частині екрану, потім на кнопку з написом “3:4” і виберіть нове співвідношення сторін.

Відображення Селфі

Фронтальна камера iPhone за замовчуванням відображає селфі по вертикалі, тому на фотографіях ми бачимо себе не так, як нас бачать інші люди. А в iOS 14 можна зробити так, щоб селфі більше не відбивалися.

Як це зробити: “Параметри” – “Камера” – “Дублювати зображення з передньої камери”.

WhatsApp Image 2020 07 16 at 19.46.05

Ігнорування дзвінків

Найпомітніша зміна в операційній системі. Тепер вхідний дзвінок не займає весь екран, а тільки невелику площу, як звичайне повідомлення. Якщо змахнути його вгору, то дзвінок не скинеться.

Швидка зйомка відео

Камера iPhone 11 вміє швидко запускати зйомку відео. Для цього можна не переходити у вкладку “Відео”, а просто затиснути кнопку зйомки. В інших айфонах подібної функції не було, але в iOS 14 вона з’явиться.

Картинка в картинці

В iOS 14 можна дивитися відео в Інтернеті і одночасно гортати стрічку в інстаграмі. Така функція називається “Картинка в картинці”, вона виводить маленьке вікно з відео поверх будь-якого іншого застосування в системі. Поки що це працює тільки всередині браузера Safari і в додатку Twitch, але, ймовірно, в майбутньому з’явиться і в інших додатках, включаючи YouTube.

Як це зробити: змахніть додаток до чинного відео вгору – iOS 14 сама зробить віконце з відео.

Нове в Apple Arcade

Ігровий сервіс щомісяця викладає нові проекти для передплатників, але раніше про них було складно дізнатися – ніде на екрані Apple Arcade не повідомлялось про свіжі релізи. Тепер у вкладці Arcade з’явився окремий блок з новинками, в якому зібрані ігри, що вийшли десь за останні два місяці.

Нова фотогалерея

У фотогалереї змінилася сітка фотографій. Вкладка “Недавні фотографії” в альбомах тепер нагадує найпершу вкладку з підбіркою взагалі всіх фотографій на телефоні. У новій сітці з’явилися дві корисні опції – зменшення масштабу, щоб на екрані помістилося більше превью фотографій, і відображення знімків з полями. Остання зручна, коли Вам потрібно зрозуміти, яке співвідношення сторін у картинки – 3:4 або 9:16.

Нові можливості – Фотогалерея

Як це зробити: натисніть на три крапки в правому верхньому кутку і виберіть: “Наблизити”, “Віддалити” або “Сітка з пропорціями”.

Віджет з зарядкою

В iOS 14 з’явилися нові віджети. Вони можуть перебувати на будь-якому екрані, а не тільки на самому лівому. Раніше в iOS теж були віджети, але їх на будь-який екран перетягнути було не можливо. Поки що є такі віджети: “Погода”, “Фотографії”, “Календар”, “Нотатки”, “Apple Music”, “Нагадування”, “Apple Podcasts”, “Фітнес”. Найкорисніший – “Елементи живлення”, він показує заряд батареї iPhone , а також AirPods.

Як це зробити: затисніть будь-яку іконку, щоб значки на екрані почали тремтіти, натисніть на плюсик у верхньому лівому кутку і виберіть віджет.

Видалення зайвих екранів з додатками

Корисна функція для тих, у кого встановлено дуже багато додатків. В iOS 14 можна приховати всі екрани з десятками програм і залишити тільки кілька з найкориснішими. В такому випадку додатки з усіх прихованих екранів виявляться в бібліотеці, новому екрані, який можна знайти, якщо гортати вправо до самого кінця. Бібліотека сама розподіляє іконки в папках на кшталт “Розваги” та “Ефективність”, а також має пошук.

Як це зробити: затисніть будь-яку іконку, щоб значки на екрані почали тремтіти, натисніть на смужку з крапками, яка показує, на якому екрані Ви перебуваєте, і зніміть галочки з усіх непотрібних екранів.

Пошук емодзі

Раніше iOS вже пропонувала емодзі по тих словах, які набирають в поле для повідомлення, тепер у емодзі-клавіатури з’явився власний пошук, який працює трохи точніше.

Новий спосіб управління

У iPhone з’явився новий спосіб взаємодії, який призначений для людей з особливостями моторно-рухового апарату. Це подвійний або потрійний удар пальцем по зворотному боку телефону, до якого прив’язують певні дії. Наприклад, можна згорнути всі додатки або заблокувати екран. Найцікавіша опція – вимикання звуку після подвійного удару.

Як це зробити: “Параметри” – “Спеціальні можливості” – “Дотик” – “Торкнутися ззаду”.

Новий будильник

Час, коли телефон задзвонить вранці, тепер виставляється не за допомогою барабана, а звичайною цифровою клавіатурою. При цьому сам барабан нікуди не пропав – його все ще можна знайти на сайтах під час заповнення форм.

Як встановити бета-версію iOS 14?

Потрібно зареєструватися в Apple Beta Software Program, зайти на сторінку через Safari на iPhone і завантажити профіль операційної системи. Встановлювати прямо зараз не рекомендуємо, адже не все працю досконало на Беті.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ОЧИСТИТИ КЕШ ТА ФАЙЛИ COOKIES У БРАУЗЕРІ FIREFOX? – ІНСТРУКЦІЯ

ПОРАДИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ СВОЇХ ДОДАТКІВ ДЛЯ IPHONE АБО IPAD

ЯК ЗАПОБІГТИ ДЕФРАГМЕНТАЦІЇ ТВЕРДОТІЛОГО НАКОПИЧУВАЧА SSD? ІНСТРУКЦІЯ

НАВІЩО ПОТРІБЕН МЕНЕДЖЕР ПАРОЛІВ ТА ЯК ПРАВИЛЬНО ЙОГО ОБРАТИ?

ЯК ЗАБОРОНИТИ GOOGLE ЗБИРАТИ ВАШІ ДАНІ ТА НАЛАШТУВАТИ ЇХНЄ АВТОВИДАЛЕННЯ? ІНСТРУКЦІЯ

Ноутбук та рідина – це погана комбінація, але трапляються випадки, коли вони все ж таки “об’єднуються”. Про те, що робити, якщо це сталося, читайте у статті.

Також після тестування стало відомо, що надзвичайно популярний сьогодні додаток – TikTok, зберігає вміст буфера обміну кожні кілька натискань клавіш. Цей факт насторожив багатьох користувачів, але TikTok лише один із 53 додатків, які зберігають інформацію про користувачів таким чином.

Стало відомо, що мешканець Житомирщини підмінив міжнародного мобільного трафіку на понад півмільйона гривень. Крім цього, встановлено інші злочинні осередки які здійснюють підміну міжнародного трафіку в різних регіонах країни.

До речі, хакери використовували шкідливе програмне забезпечення, через яке викрадали реквізити банківських електронних рахунків громадян США, Європи, України та їхні персональні дані. Зокрема, через електронні платіжні сервіси, у тому числі заборонені в Україні російські, вони переводили викрадені гроші на власні рахунки у вітчизняних та банках РФ і привласнювали.

Хакери зараз користуються сервісом Google Analytics для крадіжки інформації про кредитні картки із заражених сайтів електронної комерції. Відповідно до звітів PerimeterX та Sansec, хакери зараз вводять шкідливий код, призначений для крадіжки даних на компрометованих веб-сайтах.

Поділитися
Exit mobile version