Кібератаки можуть сповільнювати роботу систем зі штучним інтелектом

3 хв. читання
II 3

Новий тип атаки може збільшити енергоспоживання систем штучного інтелекту. Так само, як атака типу “відмова в обслуговуванні”, яка здійснюється з метою порушити роботу мережі і зробити її непридатною для використання, нова атака змушує глибоку нейронну мережу використовувати більше обчислювальних ресурсів, ніж необхідно, сповільнюючи роботу системи.

Сучасні нейромережі працюють шляхом поділу завдань в залежності від складності їх вирішення і витрачають мінімальну кількість обчислювальних ресурсів на кожну з них. В рамках нового виду атак хакер може змінити вхідні дані і збільшити обсяг обчислень, необхідних для вирішення задачі. За словами дослідників з Центру кібербезпеки Меріленда, додаючи невелику кількість “шуму” до вхідних даних мережі можна змусити ШІ сприймати їх як більш складні і збільшити кількість необхідних обчислень.

Як показали результати експериментів, якщо у зловмисника є повна інформація про нейронної мережі, він може підвищити споживання енергії до максимуму. Однак, навіть якщо у зловмисника немає ніякої інформації, він може сповільнити обробку мережі і збільшити споживання енергії на 20-80%.

За словами експертів, цей вид атаки все ще має теоретичний характер. Такі архітектури нейромереж поки не використовуються в реальних додатках. Однак це може швидко зміниться через прагнення компаній з розгортання більш легких нейронних мереж, таких як для розумного будинку і інших IoT-пристроїв.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як видалити обліковий запис Facebook? – ІНСТРУКЦІЯ

Як синхронізувати вкладки між різними браузерами? – ІНСТРУКЦІЯ

Як зменшити цифровий слід та захистити особисті дані? ПОРАДИ

Instagram як бізнес: у чому секрет успіху в мережі?

Як правильно вибрати ноутбук? ПОРАДИ

До речі, китайського виробника розумних телевізорів Skyworth викрили в шпигунстві за користувачами. Кожні 10 хвилин апарат сканував приміщення з метою пошуку інших пристроїв, підключених до мережі Wi-Fi.

Також фахівець компанії ESET Джейк Мур виявив проблему, коли попросив свою восьмирічну дочку протестувати надійність функції розблокування iPhone за допомогою смарт-годинника Apple Watch, що дозволяє розблокувати смартфон при носінні захисної маски. Дівчинка наділа маску і негайно отримала доступ до татового iPhone, просто змахнувши вгору екран.

Apple випустила нову версію операційної системи iOS для iPhone та iPad. Вона додасть на пристрої низку нових функцій, але головні нововведення стосуються приватності користувачів та захисту їхніх персональних даних.

Окрім цього, зловмисники стали частіше використовувати документи Microsoft Excel (версії 4.0) для поширення шкідливих програм, таких як ZLoader і Quakbot.

Поділитися
Exit mobile version