Кіберзлочинці в Україні стали менше красти, – статистика

2 хв. читання

У 2018 році в Україні кіберзлочинці викрали значно менше коштів, ніж в 2017.  Якщо в позаминулому році було вкрадено 669,63 млн грн, то в 2018 – вже 245,81 мільйонів, про це повідомила заступник директора Асоціації ЕМА Олеся Данильченко в рамках прес-брифінгу “Статистика тенденцій платіжного шахрайства 2018 року”, пише PaySpace Magazine.

кибермошенники

Крім того, заступник директора Асоціації ЕМА звернула увагу на те, що банки працюють над поліпшенням захисту своїх карт. Саме тому в минулому році серед кіберзлочинців в Україні найбільшою популярністю користувалася соціальна інженерія. При такому вигляді шахрайства злочинці використовують необізнаність самих власників карток у питаннях кібербезпеки.

Також представник Департаменту кіберполіції Національної поліції України Євген Даценко заявив, що шахраї і далі продовжують використовувати в своїх цілях банкомати і термінали.

За його словами, найпопулярнішими способами крадіжки з використанням терміналів і банкоматів у шахраїв залишаються фішинг, скіммінг, а також новий вид – обман валідатора в терміналах (поповнення карти підробленою банкнотою). Використовуючи останній спосіб групі з шести людей вдалося за короткий час завдати шкоди в розмірі 1,5 млн гривень.

В цілому за минулий рік з 6 тисяч звернень до кіберполіції 2 тисячі стосувалися порушень з платіжними системами. Загальний збиток у минулому році склав 25 млн гривень, з них 16 млн гривень було відшкодовано, включаючи вилучене майно.

Поділитися
Exit mobile version