Лідери Казахстану закрили Інтернет через масові протести в країні

3 хв. читання

Послуги Інтернету в Казахстані були обмежені цього тижня, оскільки тисячі людей вийшли на вулиці на знак протесту проти підвищення цін на енергоносії. Інтернет було  частково відновлено в середу, але все ще є докази значних збоїв.

І Netblocks, і Cloudflare повідомили про значне відключення Інтернету в країні у вівторок увечері після початку протестів у західному місті Жанаозен.

Альп Токер, директор NetBlocks, сказав ZDNet, що вони відстежують збої з моменту їх початку у вівторок. NetBlocks виявив, що спочатку постраждали мобільні послуги та деякі фіксовані лінії, а потім близько 17:00 у середу відбулося відключення світла по всій країні, що вплинуло на всі підключення.

«Тут вражає швидке розгортання інтернет-обмежень у національному масштабі, що фактично призвело до інформаційного вакууму як всередині країни, так і за її межами. Це ускладнило отримання чіткого уявлення про те, що відбувається на місцях у Казахстані”, – сказав Токер.

FIVg4liXoAA42bh

«У минулому ми задокументували збої в Інтернеті в Казахстані під час виборів і протестів, але зараз це помітно в серйознішому масштабі», – додав Токер.

NetBlocks опублікував кілька графіків, які показують, що Інтернет-послуги через мобільних провайдерів, таких як Kcell, Beeline і Tele2, все ще були значно обмежені в середу, оскільки уряд рішуче реагував на протести. Cloudflare виявила, що постраждала також найбільша телекомунікаційна компанія країни Kaz Telecom.

Багато хто зазначав, що відключення Інтернету такого масштабу означатиме, що банки, підприємства та багато інших повсякденних функцій не зможуть продовжити роботу. У Cloudflare пояснили, що Казахстан є країною, де мобільний «представляє близько 75% інтернет-трафіку».

NetBlocks стверджує, що подібний збій в Інтернеті «впливає на підключення на мережевому рівні і не завжди можна обійти за допомогою програмного забезпечення для обходу або VPN». Через відключення електроенергії всі за межами Казахстану втратили доступ до будь-яких веб-сайтів і служб, розміщених у Казахстані, включаючи урядові та новинні веб-сайти.

Інтернет-контроль додав, що лідери Казахстану вже давно використовували обмеження в Інтернеті для контролю протестів. NetBlocks відстежував відключення Інтернету в Казахстані  під час виборів  та під час  певних свят .

У середу Associated Press повідомило, що протестувальники підпалили і резиденцію президента, і мерію Алмати, оскільки заворушення переросли від протестів проти ціни на зріджений газ до загальнонаціональних демонстрацій проти правлячої партії, яка перебуває при владі з моменту здобуття країною незалежності у 1991 році.

Уряд подав у відставку в середу, але президент Касим-Жомарт Токаєв заявив, що всі посадовці залишаться на своїх посадах, поки не буде знайдено заміну.

Cloudflare зазначив, що все частіше диктатори, які стикаються з протестами, вимикають Інтернет у всій країні, щоб придушити обурення та обмежити можливість спілкування протестувальників у різних містах. Нещодавно це зробили лідери Судану та М’янми, зіткнувшись із масовими протестами.

Поділитися
Exit mobile version