Що Ви знаєте про Інтернет? 30 цікавих фактів про всесвітню Мережу

7 хв. читання

Зараз важко уявити, що всього кілька десятиліть тому основним джерелом інформації для багатьох людей були преса і телебачення. Появу та поширення Інтернету швидко проголосили революцією, і сьогодні він уже є постійною частиною нашого повсякденного життя. Завдяки мережі Інтернет ми можемо розширювати свої знання, спілкуватися з друзями, родиною та працювати. Нижче наведено 30 цікавих фактів про Інтернет які, напевне, ви не знали!

Перші серед ранніх

1. Перший у світі вебсайт з’явився в ЦЕРН (дослідницькому центрі Європейської організації з ядерних досліджень) у Швейцарії. Він був заснований на концепції Тіма Бернерса-Лі, точніше, гіпертекстової бази даних та почав роботу 6 серпня 1991 року. І конструкція, і дизайн суттєво відрізняються від того, до чого звик сучасний Інтернет. Цікаво, що цей сайт все ще знаходиться у віртуальному просторі, і його можна знайти за адресою: info.cern.ch

2. Першу веб-камеру під’єднали того ж 1991 року в комп’ютерній лабораторії Кембриджського університету. Її єдиною метою було спостереження за окремою кавоваркою — варто ж знати, коли кава готова!

3. Слово “веб-серфінг” придумала ще в 1992 році нью-йоркська бібліотекарка Джин Армор Поллі, яка згодом написала серію книжок із безпеки у сфері інтернет-послуг.

4. Першою у світі країною, де доступ в Інтернет — гарантоване законом право, стала Фінляндія: там це сталося у 2010 році.

5. На першому ролику, завантаженому до Youtube, засновник відеосервісу і один із розробників PayPal Джавед Карім вивчає слонів у зоопарку.

6. Першою країною, де запустили мобільну мережу 5G, що забезпечує передачу даних на швидкості до 20 гігабітів на секунду, була Південна Корея: це сталося 3 квітня 2019 року, а випробували швидкість і якість передачі картинки на… рухомих голограмах. Наразі Інтернет 5G доступний навіть на горі Еверест!

7. Перша реклама в Інтернеті з’явилася 27 жовтня 1994 року у вигляді статичного чорного прямокутника зі стимулом до кліку. Цікаво, що ця реклама характеризувалася високим рейтингом кліків, аж 44% – сьогодні про такі результати рекламодавці можуть лише мріяти.

Найбільші в Мережі

8. Фізично найбільше користувачів Інтернету — передбачувано — в Китаї. Там Інтернетом користуються близько 800 мільйонів людей, і це тільки приблизно 60% населення країни.

9. Найбільший вебсайт за обсягом трафіку – Netflix: він “з’їдає” майже 15% світової передачі даних.

10. Згідно з даними за минулий рік, найшвидший Інтернет в Європі — на острові Джерсі: його швидкість складає 264,52 мегабіт в секунду.

11. Низка джерел стверджує, що майже 80% фотографій в мережі — зображення оголених жінок. Підтвердити або спростувати цю інформацію вкрай непросто.

Статистика

12. Яка кількість людей на планеті має підключення до Мережі? 4,05 мільярда з приблизно 7 мільярдів жителів Землі. При цьому в Еритреї менше 1% населення має вихід у Мережу.

13. 51% трафіку генерують боти, а не реальні люди й сайти.

14. Інтернет охороняють сім реальних людей — у кожного є ключ, який дозволяє перезапустити світову Мережу в разі її захоплення або технологічної катастрофи. Це електронні карти, які містять шифр, який дозволяє в буквальному сенсі слова перезавантажити весь Інтернет.

15. Головна інфраструктура світової Мережі – 300 підводних кабелів, що з’єднують континенти. Обрив одного з них може залишити без зв’язку десятки мільйонів людей.

16. Зберігання та передача даних в Інтернеті поглинає 20% світової електроенергії.

17. Через п’ять років на обслуговування всесвітньої павутини припадатиме 5% всіх викидів вуглекислого газу в атмосферу.

18. Гендерний дисбаланс в Інтернеті стоїть досить гостро: глобальною мережею у світі користуються на 12% менше жінок, ніж чоловіків.

19. За оцінками, частка Даркнету від усієї всесвітньої павутини може становити 95% – цей показник враховує всі не охоплені стандартними пошуковими системами сторінки.

20. Cкільки веб-сайтів ми можемо знайти в Інтернеті? За підрахунками, їх вже понад 1 мільярд, і наразі це означає приблизно 175 нових веб-сайтів, які додаються щохвилини. Поточну оціночну статистику можна переглянути за адресою: https://siteefy.com/how-many-websites-are-there/

How Many Websites Are There in the World 2023 Siteefy

Вибух мозку

21. Кожен файл, завантажений з Інтернету, робить пристрій трохи важчим: якщо довіряти розрахунками Каліфорнійського університету в Берклі, весь Інтернет з усім його цифровим вмістом важить 50 грамів.

22. Це складно уявити, але одна хвилина часу еквівалентна 87 тисячам годин перегляду візуального контенту на Netflix і 400 годинам завантаження відео на Youtube.

23. За ту ж хвилину в додатку знайомств Tinder “свайпають вправо” – іншими словами, знаходять одне одного – 18 тисяч пар.

24. Згідно з дослідженням Statistic Brain, розмір доходів, які одержують сайти знайомств, становить понад мільярд доларів на рік.

25. Винахідником Інтернету називають Тіма Бернерса-Лі, який виступає за його державне регулювання і розробку Мережевого кодексу, за допомогою якого користувачі могли б здійснювати контроль за мережевою нейтральністю.

26. Згідно з дослідженням соціологічного центру Pew Research, до 2025 року більшість людей почне сприймати Інтернет, як базову потребу людини — тобто, такою ж частиною буття, як електрика та водогін.

27. Спроба порахувати кількість елементарних частинок, з яких складається середній електронний лист, стала вдалою: в одному “мейлі” – 2 мільярди електронів.

28. За одну добу хакери зламують близько 30 тисяч сайтів.

29. Експерти впевнені, що Інтернет не можна вимкнути цілком, оскільки маршрутизатори мереж не мають єдиного зовнішнього управління.

30. У глобальної павутини є свій лічильник тривалості існування мережі: howoldistheinter.net. Там же в хронологічному порядку перераховані найбільш значущі події в історії Інтернету.

Скільки українців щодня користуються Інтернетом?

Інтернетом регулярно користуються 71% українців (22,96 млн). Про це йдеться у дослідженні Дослідницького холдингу Factum Group Ukraine. За результатами дослідження, у 21 млн осіб є Інтернет вдома (65%).

Поділитися
Exit mobile version