Що таке теорія мертвого інтернету?

Просто міф чи це таки можливо?

5 хв. читання
Що таке теорія мертвого інтернету

Теорія мертвого інтернету почала своє життя як теорія змови в Інтернеті, яка час від часу з’являється в мережі. Вона припускає, що більшість того, що є в інтернеті, створено не людьми, але чи можливо це, і чи має це значення?

Теорія мертвого інтернету в двох словах

Інтернет – це насичене місце, з мільярдами взаємодій, мільйонами одиниць контенту, приголомшливою кількістю акаунтів у соціальних мережах і даних про людей.

Теорія мертвого інтернету (насправді це гіпотеза, якщо бути чесними) – це ідея про те, що більшість, але не весь контент і взаємодії, які ви бачите в інтернеті, не є людськими. Все це генерується алгоритмами та програмним забезпеченням зі штучним інтелектом, так що інтернет насправді не є людським місцем. Натомість люди становлять меншість у мережі, навіть не усвідомлюючи цього.

Чому це взагалі має значення? Подумайте про вплив, який інтернет має на сучасне суспільство. Це основний спосіб, через який люди отримують інформацію. Саме так поширюється оманлива інформація про медичні чи політичні питання з мінімальним наглядом або взагалі без нього. Оскільки інтернет є такою впливовою і центральною технологією для сучасного людського суспільства, цілком логічно, що більша частина інформації в ньому є фальшивою, що викликає величезне занепокоєння!

Чи можливо це взагалі?

Незалежно від того, чи вважаєте ви теорію правдивою, чи можливо це взагалі? Якби ми повернулися на кілька років назад, відповіддю було б впевнене “ні”, але в наш час вона здається цілком правдоподібною. Технологія, що дозволяє створювати практично все, що завгодно, з цільного полотна, є звичайною справою, саме тому варто скептично ставитися до всього, що ви бачите в інтернеті.

Технології штучного інтелекту можуть створити будь-яке зображення, людські обличчя, яких не існує, тривіально створити, а системи штучного інтелекту можуть природно розмовляти з людиною так, що це могло б обдурити багатьох людей. Отже, навіть якщо це неправда, що більша частина інтернету управляється і створюється неживими істотами, деякі його частини, безумовно, є, і в міру розвитку цих технологій цілком можливо, що відсоток машинного контенту в мережі буде продовжувати зростати.

Що, якщо це правда?

Якщо, заради інтересу, виявиться, що теорія насправді правдива, що це означатиме в практичному сенсі? Ми вже бачили, як “боти” на таких платформах, як X (колишній Twitter) і Facebook, можуть робити що завгодно – від маніпулювання громадською думкою до увічнення шахрайства і дезінформації. Одне з досліджень компанії з кібербезпеки Cheq підрахувало, що до 12% користувачів на X можуть бути ботами. У 2019 році Facebook видалив приголомшливі 3 мільярди фейкових акаунтів, серед яких, безсумнівно, була значна кількість ботів.

Немає сумнівів, що алгоритми, штучний інтелект і численні інші варіації автономного програмного забезпечення можуть мати реальні і серйозні наслідки для життя людей на цій планеті. Чи то радикалізація людей у соціальних мережах, чи алгоритми, що створюють ехо-камери, чи люди, яких не існує, впливають на реальних людей – тотальне поглинання може відправити людське суспільство на інший історичний шлях.

Боти – частина майбутнього Інтернету

Теорія мертвого інтернету – це одна з тих теорій змови, які залишаються популярними, тому що вони викликають дуже конкретні страхи або занепокоєння. Річ у тім, що цілком розумно остерігатися всього, що ви бачите і чуєте в Інтернеті, коли йдеться про людське авторство. Ви не маєте жодного способу дізнатися, що людина написала це або що я існую. Що, звісно, не є чимось новим у філософських колах, але тепер це справжня практична проблема!

Справа в тому, що у всесвітній мережі Інтернет високоінтелектуальні, автономні штучні агенти матимуть свій дім. Незалежно від того, чи буде це вільний ШІ, який працює на серверах посеред міжнародних вод, створений ентузіастами морського плавання, чи маркетинговий ШІ, яким керує ваша улюблена компанія швидкого харчування, цього джина вже не повернути назад у лампу. Теорія мертвого інтернету в її первісному вигляді може бути, а може і не бути помилковою. Немає переконливих доказів того чи іншого. Однак, можливо, ми є свідками народження її версії, з якою всім доведеться жити.

Що кажуть експерти?

Важливо зазначити, що теорія мертвого інтернету не є загальноприйнятою. Більшість експертів вважають, що вона є перебільшенням, але вона слугує застереженням про те, що алгоритми та боти можуть мати значний вплив на те, як ми сприймаємо Інтернет.

Експерти рекомендують:

  • Критично ставитися до інформації, яку ви бачите в Інтернеті: Не вірте всьому, що ви читаєте.
  • Перевіряти джерела інформації: Переконайтеся, що інформація надходить з авторитетного джерела.
  • Усвідомлювати вплив алгоритмів: Пам’ятайте, що алгоритми можуть впливати на те, який контент ви бачите.
  • Брати активну участь в Інтернеті: Створюйте та діліться своїм контентом, щоб допомогти зберегти Інтернет відкритим та вільним.
Поділитися
Exit mobile version