Магістральний інтернет-провайдер відключив послугу в Росії

3 хв. читання
Cogent Communications

Ймовірно, це призведе до сповільнення зв’язку в Росії.

Cogent Communications, магістральний інтернет-провайдер, який передає дані через міжконтинентальні з’єднання, розірвав зв’язки з російськими клієнтами через вторгнення в Україну. Компанія, що базується в США, є одним із найбільших у світі провайдерів магістрального Інтернету та обслуговує клієнтів у 50 країнах , у тому числі в ряді високопоставлених російських компаній.

У листі до російських клієнтів, отриманому The Post, Cogent назвав «економічні санкції» та «дедалі більш невизначену ситуацію з безпекою» мотивами повного припинення його діяльності в країні. Cogent також повідомив The Verge , що він «розірвав свої контракти» з російськими клієнтами відповідно до кроку Європейського Союзу щодо заборони російських державних ЗМІ.

Як зазначає Дуг Медорі, інтернет-аналітик компанії з відстеження мереж Kentik , серед найвідоміших російських клієнтів компанії є підтримуваний державою телекомунікаційний гігант «Ростелеком», російська пошукова система «Яндекс» і два найбільших російських оператора мобільного зв’язку: «МегаФон» і VEON.

Відключення Росії від глобальної мережі Cogent, ймовірно, призведе до уповільнення підключення, але не повністю відключить росіян від Інтернету, зазначає Мадори. Натомість трафік від колишніх клієнтів Cogent повертатиметься до інших магістральних постачальників у країні, що потенційно призведе до перевантаження мережі. Немає жодних вказівок на те, чи інші магістральні інтернет-провайдери також призупинять послуги в Росії.

Активісти за цифрові права критикували рішення Cogent відключитися від Росії, стверджуючи, що це може перешкодити російським цивільним особам отримати достовірну інформацію про вторгнення. «Відрізання росіян від доступу до Інтернету позбавляє їх джерел незалежних новин і можливості організовувати антивоєнні протести», – повідомила у Twitter Єва Гальперін, директор з кібербезпеки Electronic Frontier Foundation.

Однак генеральний директор Cogent Дейв Шеффер сказав The Post, що цим кроком Cogent не має на меті «зашкодити комусь», і компанія не хоче перешкоджати російським цивільним особам отримувати доступ до Інтернету. Мета Cogent – ​​не допустити використання російським урядом мереж компанії для кібератак і пропаганди, повідомляє The Post.

Російський уряд вже ускладнив доступ росіянам до джерел новин і соціальних платформ. У п’ятницю він ухвалив новий закон про заборону «фейкових новин» і повністю заблокував доступ до Facebook. Країна також обмежила доступ до Twitter і пригрозила заблокувати Вікіпедію через «неправдиві повідомлення» про війну в Україні.

Поділитися
Exit mobile version