Майнінг криптовалют: що таке Taproot та який захист у Bitcoin

7 хв. читання

Bitcoin є найпопулярнішою криптовалютою у світі, але проблеми з конфіденційністю і захистом все ще потребують вирішення.

У Bitcoin були свої злети та падіння, але він виявився якорем, який утримує криптовалюту на міцному рівні. Незалежно від проблем, які виникли за ці роки, наприклад, Mt. Gox або сумнозвісні хард-форки, крипто-спільнота підтримала Bitcoin.

Але є певні проблеми, які не можна ігнорувати, одна з найбільших – це конфіденційність. Оскільки Bitcoin є публічним блокчейном, будь-хто може відстежувати транзакції, які відбуваються в мережі. Для деяких це серйозна проблема.

Можна підвищити Вашу анонімність за допомогою таких методів, як змішування монет та CoinJoins. На жаль, жоден з них не робить Bitcoin приватною валютою.

Багато хто чекав, що оновлення Taproot стане важливим першим кроком на шляху до розв’язання проблеми відсутності конфіденційності Bitcoin та інших пов’язаних із цим проблем. Але що таке Taproot і яку користь принесло це оновлення Bitcoin?

bitcoin 3

Що таке Taproot?

Taproot – це софт-форк, який покращує скрипти Bitcoin, що гарантують конфіденційність і поліпшення інших факторів, пов’язаних зі складними транзакціями. Транзакції в мережі Bitcoin можуть використовувати різні функції, які роблять їх більш складними, включаючи випуски блокування часу, вимоги мультипідпису тощо.

Без Taproot будь-хто може виявити транзакції, що використовують складні функції, які вимагають створення декількох транзакцій. Однак оновлення Taproot дозволить приховати всі рухомі частини Bitcoin транзакції, яка включає ці функції. Таким чином, навіть якщо транзакції використовують ці функції, вони будуть виглядати як одна транзакція. Це велика перемога для захисників конфіденційності Bitcoin.

Фактично, Taproot дозволяє приховати той факт, що Bitcoin скрипт взагалі працював. Наприклад, використання Bitcoin з використанням Taproot може привести до того, що транзакція в каналі Lightning Network, peer-to-peer транзакція або складний смарт-контракт не можливо буде відрізнити. Той, хто відстежує одну з цих транзакцій, не побачить нічого, крім peer-to-peer транзакції. Однак варто зазначити, що це не змінює того факту, що гаманці початкового відправника і кінцевого одержувача будуть відкриті.

Пропозиція Taproot було вперше оприлюднена розробником Bitcoin Core, Greg Maxwell у січні 2018 року. Станом на жовтень 2020 року, Taproot був об’єднаний з бібліотекою Bitcoin Core після запиту на прийняття змін, створеного Pieter Wuille. Щоб оновлення було повністю розгорнуто, оператори нод повинні прийняти нові правила консенсусу Taproot. Залежно від того, як це буде розвиватися, активація може зайняти місяці.

Очікується, що Taproot буде реалізовано разом з іншим оновленням, яке називається “Підписи Шнорра”. Це не тільки робить можливою реалізацію Taproot, але також включає довгоочікувану функцію “Signature aggregation”.

Що таке Підписи Шнорра?

Підписи Шнорра складаються зі схеми криптографічного підпису, розроблену Клаусом Шнорром, німецьким математиком і криптографом. Незважаючи на те, що алгоритм Шнорра був захищений патентом протягом багатьох років, термін дії патенту офіційно закінчився у 2008 році. Серед безлічі переваг, підписи Шнорра відомі перш за все своєю простотою та ефективністю при генерації коротких підписів.

Схема підпису, прийнята Сатоши Накамото (творцем Bitcoin), була алгоритмом цифрового підпису на еліптичній кривій (ECDSA). Вибір ECDSA замість алгоритму підпису Шнорра був обумовлений тим фактом, що він вже широко використовувався, добре вивчений, безпечний, компактний і має відкритий вихідний код.

Однак розробка схеми цифрового підпису Шнорра (SDSS) може стати відправною точкою для нового покоління підписів для Bitcoin та інших блокчейн-мереж.

Однією з основних переваг підписів Шнорра є те, що вони можуть приймати кілька ключів всередині складної Bitcoin транзакції та створювати єдиний унікальний підпис. Це означає, що підписи кількох сторін, що беруть участь у транзакції, можуть бути об’єднані в одну підпис Шнорра. Це відомо як “Signature aggregation”.

Яку користь приносить Tarpoot для Bitcoin?

Як ми вже обговорювали, Taproot значно поліпшить конфіденційність Bitcoin. У поєднанні з підписами Шнорра. Taproot може також підвищити ефективність при виконанні транзакцій. Крім підвищеної конфіденційності, інші потенційні переваги:

  • Зменшений об’єм даних для передачі та зберігання у блокчейні.
  • Більше транзакцій на блок (більш висока швидкість TPS).
  • Більш низькі комісії за транзакції.

Ще однією перевагою Taproot є той факт, що підписи більше не будуть гнучкими, що є відомою загрозою для безпеки у Bitcoin мережі. Простіше кажучи, гнучкість підпису означає, що технічно можливо змінити підпис транзакції до того, як вона буде підтверджена. Таким чином, атака створить враження, ніби транзакції ніколи не було. Це залишає Bitcoin вразливим для сумнозвісної проблеми подвійних витрат, яка може зруйнувати цілісність розподіленої книги.

Taproot – це довгоочікуване і широко підтримуване оновлення для Bitcoin. Якщо воно буде реалізоване разом з підписами Шнорра, ми побачимо значні поліпшення з точки зору конфіденційності, масштабованості, безпеки та багато чого іншого. Ці оновлення можуть також викликати більший інтерес до Lightning Network і сприяти тому, щоб мультипідпис став більш поширеним галузевим стандартом.

Незалежно від вашої участі у Bitcoin спільноті, додаткові переваги поліпшеної конфіденційності, ефективності та безпеки, ймовірно, вплинуть на ваш досвід використання Bitcoin.

Джерело: Binance Academy

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як виявити та чому краще не сперечатися з “тролями”? ПОРАДИ

Правила безпеки дітей в Інтернеті

Як захистити підлітків від інтернет-шахраїв? ПОРАДИ

Як зберегти заряд батареї на Вашому iPhone? ПОРАДИ

Як користуватись Google Docs? ІНСТРУКЦІЯ

До речі, Google планує ускладнити Android-додаткам відстеження користувачів. Компанія анонсувала зміни в те, як обробляються унікальні ідентифікатори пристроїв, що дозволяють відстежувати їх між додатками.

Також Apple має намір випустити оновлення для своїх пристроїв, після якого вони дозволять користувачам дізнаватися, яку саме інформацію про них збирають додатки.

Microsoft детально розповість про “наступне покоління Windows” на спеціальному заході, який відбудеться в кінці цього місяця. Компанія почала розсилку запрошень на захід, який буде повністю присвячено програмній платформі Windows і почнеться о 18:00 (за київським часом) 24 червня.

Окрім цього, зловмисники поширюють шкідливе ПЗ під виглядом популярних Android-додатків від відомих компаній. Підроблений плеєр VLC, антивірус Касперського, а також підроблені додатки FedEx і DHL встановлюють на пристроях жертв банківські трояни Teabot або Flubot, вперше виявлені раніше в цьому році.

Поділитися
Exit mobile version