Як українці збирають кошти в криптовалюті

8 хв. читання
Legalizatsiya kriptovalyuti v Ukrayini krok u pravilnomu napryamku

За даними дослідницької компанії Elliptic , українським групам було пожертвовано понад 9,9 мільйона доларів криптовалюти після того, як Росія напала на країну 24 лютого. Для підтримки українців утворилися децентралізовані автономні організації (ДАО). NFT були продані, щоб зібрати гроші для українського народу та військових. Офіційний обліковий запис країни в Twitter повідомляє, що приймає .

Такі пожертви зазвичай здійснюються старомодним способом: через банки. У технічно підкованій Україні криптовалюта стала швидким і простим способом обігу грошей. Це також не просто гроші, які надходять у країну — стейблкойни Tether мають бути прив’язані до долара США. Але попит в Україні настільки високий, що він зламав свою прив’язку, і торгується вище долара — на рівні 1,10 долара на момент написання цього тексту.

«Якщо ви з України, це цілком нормально мати купу доларів у фізичній близькості», – каже Ілля Полосухін, український співзасновник NEAR Protocol, конкурента Ethereum. – «Ви не довіряєте місцевій валюті, а крім того, ви не довіряєте банкам». Це робить Україну природним місцем для прийняття криптовалюти.

Україна відома своїми технологічними талантами: понад 200 000 технічних працівників, а обсяг експортного бізнесу в ІТ минулого року склав 6,8 мільярдів доларів. Минулого року він також офіційно узаконив біткойн та інші криптовалюти в законі, який регулює цифрові фінансові активи та забезпечує захист українців від шахрайства. (Раніше криптовалюта існувала в сірій зоні, де люди могли здійснювати транзакції, але компанії та біржі, які робили це, привертали увагу правоохоронних органів.)

Країна посідає четверте місце в глобальному індексі прийняття криптовалют Chainalysis , поступаючись лише В’єтнаму, Індії та Пакистану, і щорічно через країну проходить близько 8 мільярдів доларів криптовалюти. «Велика ідея — стати однією з провідних юрисдикцій у світі для криптокомпаній», — сказав у минулому році The New York Times Олександр Борняков, заступник міністра Міністерства цифрової трансформації України.

Коли Полосухін був в Україні минулого року, він був здивований, побачивши, що криптовалюта набула широкого поширення навіть серед людей, які не працюють над криптопроектами. Він зазначив, що Tether користується особливою популярністю, зокрема тому, що багато українців звикли працювати з доларом як резервною валютою. Був ще один фактор: відносна нестача інвестиційних варіантів. Окрім ринку нерухомості, «єдина інша можливість інвестувати — це насправді криптовалюта».

Це може пояснити, чому так багато прихильників криптовалюти та Web3 згуртувалися по всій країні після вторгнення 24 лютого. Хоча є побоювання, що російські компанії також можуть використовувати криптовалюту для ухилення від санкцій, Банк Росії наполягає на забороні криптовалют. (Натомість це надає перевагу цифровому рублю.) Отже, коли центральний банк України призупинив цифрові перекази готівки та обмежив зняття готівки, криптовалюта — поряд з доларом, золотом і сріблом — стала життєздатним варіантом для здійснення транзакцій.

Загалом, міжнародна крипто-спільнота відреагувала повідомленнями про підтримку України. Творець Ethereum Віталік Бутерін написав у Twitter, що вторгнення було «злочином» проти українців і росіян, додавши «Слава Україні». Пізніше Бутерін ретвітнув оголошення Unchain.fund, спрямоване на гуманітарну допомогу . Дев’ять осіб мають підписати кошти, що розпорошуються; Одним із підписантів є Полосухін з NEAR . Після нашої розмови Полосухін надіслав мені документ із способами пожертвування .

Учасниця російської групи перформансів Pussy Riot створила UkraineDAO , щоб використати «силу технологій web3 і спільноти для збору коштів». Також є RELI3F, «ініціатива гуманітарної допомоги, заснована митцями NFT/web3, які співпрацюють для підтримки народу України». У Twitter генеральний директор криптовалютної біржі FTX повідомив, що компанія «просто дала по 25 доларів кожному українцю на FTX. Роби те, що маєш робити».

Єв Мучнік, юрист українського походження, який живе в США з 1988 року, працює над Ukraine United DAO з розробниками з PieFi . «Всі об’єднуються, щоб знайти способи допомоги», — сказала вона. «Це дійсно відновлює вашу віру в те, як люди, спільнота та технології можуть зробити так багато». Серед цілей DAO: створення однорангових мереж для збереження підключення до Інтернету, навіть якщо централізовані провайдери Інтернет-послуг згорнуть.

«Ми намагаємось з’ясувати, що потрібно людям на місцях», – каже Мучнік. Вона вважає, що технологія блокчейн полегшить переконатися, що кошти, зібрані для українців, дійсно йдуть туди, куди їм належить. Наразі її люди на місцях в Україні розуміють, що люди знімають гроші зі своїх банківських рахунків і намагаються знайти альтернативні способи здійснення транзакцій.

Колективна координація демонструє, як криптовалюту можна використовувати як суспільне благо, каже Мучнік. Вона координує роботу з людьми в Україні та Польщі, щоб перевірити та засвідчити автентичність організацій, що виникають. Блокчейн також означає, що потік коштів відстежується; все невикористане можна повернути.

Олексій Стойко веде популярний в Україні Telegram-канал про криптовалюту, який він створив, надихнувшись Bankless , медіа-організацією, що займається криптовалютою. Він вибухнув у популярності приблизно півтора року тому. Його не дивує, що українці перейшли на криптовалюту. «Українці природні, коли йдеться про координацію, — каже він.

24 лютого Стойко почувався надто наляканим, щоб покинути свій будинок, хоча поблизу не було російських військ. «Насправді це досить страшно», — каже він. Перед тим, як ми з ним поговорили, він закріплював вікна у своїй квартирі клейкою стрічкою.

Коли ми говорили 25-го, у районі Стойко все було буденно, за винятком порожніх полиць у великих супермаркетах — найпопулярніші продукти зникли — і багато людей бігають з валізами. Але зв’язок криптовалютної спільноти допоміг йому почуватися менш самотнім. «Мені дуже тепло читати всі ці добрі слова та підтримку для мене особисто та для всього українського народу», – каже він.

Зараз Полосухін зосереджується на тому, щоб подбати про тих, хто цього потребує — чи то в криптовалюті, чи ні. Він зазначає, що відправити криптовалюту легко, але людям може бути не легко отримати її, якщо відключений Інтернет або електроенергія. Коли ми спілкувалися, єдине, що працювало в Харкові, — це мобільні провайдери, і Полосухін не був впевнений, що вони теж не підведуть. Для тих, у кого вони були, гроші залишалися найкращою стратегією.

Джерело: TheVerge

Поділитися
Exit mobile version