На в’їзді в Китай туристам на смартфони встановлюють шпигунське ПЗ

2 хв. читання
appstore 4

Китайські митники встановлюють шпигунську програму на смартфони туристів, які в’їжджають в країну через деякі пропускні пункти в Сіньцзяні. Програма сканує пристрій на предмет екстремістського контенту і передає інформацію владі. Про це повідомили The Guardian, Motherboard і The New York Times.

За інформацією журналістів, співробітники митної служби вилучають телефони на перевірку, при цьому туристів просять розблокувати пристрій. Якщо мова йде про iPhone, митники підключають смартфон до пристрою, скануючого його контент, а на Android встановлюється шпигунська програма під назвою BXAQ або Fēng cаi.

Програма збирає інформацію про контакти, текстові повідомлення, історії дзвінків, записи в календарі і логіни для деяких додатків, а потім завантажує отримані дані на сервер. Додаток також сканує пристрій на наявність одного з більш ніж 73 тисяч файлів, пов’язаних з екстремістським контентом, наприклад, публікаціями ДАІШ, витягами з Корану тощо.

Як зазначається, програма не приховує себе і діє відкрито. Судячи з усього, митники повинні видаляти додаток після перевірки, але іноді просто забувають це зробити. За даними журналістів, поки додаток встановлюють тільки на в’їзді в Китай через кордон з боку Киргизії.

Нагадаємо, незвичайний майнер LoudMiner, який здатний добувати криптовалюта на різних операційних системах, виявили експерти компанії ESET. Існують дві версії загрози для macOS і одна для Windows.

Також Facebook протягом декількох років використовували у якості майданчика для поширення троянівдля віддаленого доступу, в тому числі Houdini, Remcos і SpyNote.

Окрім цього, у втручанні у роботу Державних реєстрів Міністерства юстиції України затримали 24 річного киянина, який маючи у користуванні ключі доступу до реєстрів, за гроші проводив незаконну перереєстрацію майна на підставних осіб.

До речі, YouTube, Chrome, Play Music/YouTube Music та Play Store є винуватцями швидкого витрачання трафіку. На щастя, Android має ряд інструментів, які допомагають зберігати трафік кожного місяця.

Поділитися
Exit mobile version