Наскільки шкідливі перебої в електропостачанні для моїх гаджетів?

7 хв. читання

Оскільки наші будинки зараз наповнені чутливою (і дорогою!) технікою, як багато шкоди можуть завдати перебої в електропостачанні нашим гаджетам?

Минулого року російські ракетні атаки на енергосистему України призвели до масових перебоїв з електропостачанням у більшості регіонів нашої країни. Війна триває і вже є попередження про ймовірність збоїв в електропостачанні з початком опалювального сезону. Одже зараз маємо можливість подбати про те, аби вберегти домашню техніку та гаджети.

Перебої в електропостачанні можуть спричинити втрату даних

Більшість подій з електропостачанням, чи то повне відключення електроенергії, чи то аварійне відключення, на щастя, не призведе до хаосу у вашій оселі, а саме до вибуху, задимлення тощо. Але оскільки ваші електронні гаджети не очікують раптового відключення електроенергії, цілком логічно, що все, над чим вони працюють, може бути перервано або пошкоджено в момент відключення (або зникнення) електроенергії. Можливо, це щось, над чим ви активно працюєте, можливо, це важливі речі, що відбуваються у фоновому режимі на вашому маршрутизаторі, наприклад, автоматичне оновлення мікропрограми.

Раніше це було набагато більшою проблемою, коли операційні системи та важливі файли зберігалися на механічних жорстких дисках, але зі зростаючим домінуванням твердотільних накопичувачів (SSD) це вже не так актуально.

Читайте також: Як очистити HDD, SSD та інші носії інформації?

Однак цілком можливо, що дані навіть на сучасних SSD можуть бути пошкоджені, якщо зникне живлення. Ось чому ваша PlayStation 5 голосно скаржиться, якщо її неправильно вимкнули. Це також пояснює, чому вимкнення живлення під час критичного оновлення пристрою може спричинити критичні проблеми. Пам’ять пристрою може не пошкодитися, але переривання оновлення прошивки може вивести пристрій з ладу.

Ці проблеми з набагато більшою ймовірністю можуть виникнути, якщо пристрій вимкнеться під час копіювання або запису даних. Якщо пристрій лише зчитує дані, з ними, ймовірно, все буде гаразд. Тим не менш, втрата даних залишається основним видом пошкоджень, які спричиняють перебої в електропостачанні, і хоча це може не зашкодити вашому обладнанню, втрата певних типів критично важливих даних є не менш жахливою для нього.

Стрибки напруги та перенапруги можуть вивести з ладу пристрої

Ви можете не думати, що надмірне споживання електроенергії може бути побічним ефектом її відсутності, але правда полягає в тому, що перебої в електропостачанні та стрибки напруги йдуть пліч-о-пліч. Стрибок напруги може статися безпосередньо перед відключенням електроенергії, одразу після її відновлення або одночасно – саме тому ми наголошуємо на небезпеці стрибків напруги при її відновленні.

Читайте також: Апгрейд комп’ютера: 5 комплектуючих, які варто оновити в першу чергу

Стрибки напруги (“тиск” електричного струму) – це головне, про що слід турбуватися, і якщо є щось, чого не любить електроніка, то це занадто висока напруга. Якщо такий компонент, як процесор або графічний процесор, отримує занадто високу напругу, він може бути безповоротно зруйнований в одну мить, і навіть такі пристрої, як адаптери живлення та блоки живлення, які розроблені для захисту від коливань напруги, можуть зрештою вийти з ладу, якщо ви відчуваєте часті стрибки напруги.

Провали напруги та відключення електроенергії

Існує щось середнє між стрибком напруги і перебоями в подачі електроенергії, коли напруга падає нижче, ніж повинна, а потім повертається. У більшості випадків такі перепади не дуже впливають на роботу, оскільки сучасна електроніка має конденсатори, стабілізатори напруги та інші компоненти живлення, які допомагають їй справлятися з перепадами напруги, що тривають кілька мілісекунд.

Однак, якщо перепади занадто тривалі і занадто низькі, це може бути смертельна комбінація відключення живлення і стрибків напруги при включенні, оскільки живлення стає нестабільним. Це означає, що ви можете втратити дані і пошкодити їх через стрибок напруги одночасно, і це може статися миттєво, а ви навіть не помітите, що щось пішло не так. Якщо світло у вашому будинку або офісі мерехтить або електроніка поводиться нестабільно, але живлення не зникло повністю, це означає, що у вас спостерігається просідання напруги, і у вашому регіоні можуть бути перебої в електропостачанні.

Як захистити свої гаджети від перебоїв з електроенергією

Захистити свою електроніку від нестабільної роботи електромережі не так вже й складно, але краще спланувати це заздалегідь. Найефективніший захист – інвестувати в якісні мережеві фільтри. Ці пристрої не дадуть занадто великому струму або напрузі потрапити на вашу електроніку. При цьому, можливо, доведеться пожертвувати самим мережевим фільтром, але це лише кілька доларів проти сотень і тисяч доларів збитків.

ups

Проте мережеві фільтри не захистять вас від втрати даних. Найкращим рішенням для цього є джерело безперебійного живлення (ДБЖ). Це можуть бути прості пристрої, які забезпечують живлення лише на кілька хвилин, щоб ви могли безпечно вимкнути свої гаджети. Існують також сучасні системи ДБЖ, які також працюють як портативні електростанції, що за потреби можуть забезпечувати роботу вашого обладнання годинами. Більшість таких пристроїв мають захист від перенапруги, і вони гарантують, що ваші гаджети завжди отримуватимуть стабільне та чисте електроживлення, незалежно від того, що відбувається в електромережі. ДБЖ можна використовувати не лише для комп’ютера, адже вони чудово підходять для забезпечення стабільного та чистого живлення чутливої електроніки всіх видів.

Використання ноутбука замість стаціонарного комп’ютера є ще одним очевидним рішенням для використання комп’ютера, зокрема тому, що він має власний вбудований ДБЖ. Однак, можливо, ви все ж захочете використовувати мережевий фільтр для блоку живлення ноутбука, щоб забезпечити йому додатковий захист від перенапруги. Найкраще в ноутбуці – це те, що ви можете повністю відключити його від мережі під час грози або інших подій, пов’язаних з перепадами напруги, і продовжувати працювати з нульовим ризиком пошкодження від стрибків напруги. Якщо у вас немає ДБЖ або мережевого фільтра, відключіть свої пристрої від мережі, доки не з’явиться електрика. Зазвичай для стабілізації живлення потрібно лише секунда-дві, після чого ви можете безпечно підключити їх назад, не хвилюючись, що стрибок напруги, який може вивести з ладу пристрій, може статися під час відновлення роботи електромережі.

За матеріалами: How To Geek

Поділитися
Exit mobile version