Німеччина закриває сервери російського даркнет-маркету Hydra

3 хв. читання
hydra blog large

Німецька влада закрила серверну інфраструктуру для російського даркнет-маркету Hydra, конфіскувавши біткойни на суму 23 мільйони євро, повідомило Федеральне управління кримінальної поліції Німеччини (BKA).

Hydra — це великий ринок у даркнеті, який служить центром збуту наркотиків, викрадених даних кредитних карток, підроблених купюр, підроблених документів та інших незаконних товарів або послуг. Ринок в першу чергу обслуговує злочинців у Росії та сусідніх країнах. «Скарбники» або дилери, пов’язані з сайтом, розповсюджують наркотики по всьому регіону, ховаючи їх у місцях самовивезення з географічними тегами .

Після припинення роботи німецького сервера влада починає розслідування щодо «невідомих операторів та адміністраторів» Hydra, яких підозрюють у продажу наркотиків та відмиванні грошей. Німецька влада стверджує, що розслідує ринок за допомогою США з серпня 2021 року. BKA повідомила, що наразі жодних арештів не було.

Хоча Hydra відома своєю допомогою в продажу наркотиків, звіт організації Flashpoint з аналізу ризиків вказує на відмивання криптовалюти як на ще одну тенденцію зростання. Кіберзлочинці могли купувати криптовалюту в інших продавців в обмін на рублі, а потім отримувати готівку через платіжні додатки, такі як YooMoney, Tinkoff або QUIWI. Інші відмивачі криптовалют вибрали спосіб доставки, подібний до того, який використовується для наркотиків — кур’єр ховав гроші в окремому місці, яке пізніше клієнт викопував.

Як зазначає Wired, компанія з розслідування криптовалют Chainanalysis виявила 200 мільйонів доларів США вкраденої криптовалюти, що плавала на платформі в 2021 і на початку 2022 року, включаючи 5 мільйонів доларів, пов’язаних із шахрайством, 4 мільйони доларів США, пов’язаних із програмним забезпеченням-вимагачем, і 4 мільйони доларів із санкціонованих джерел. Загалом близько 2 мільярдів доларів надійшли з «ризикованих» джерел.

У відповідь на припинення роботи Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США оголосило про санкції Hydra і російській криптовалютній біржі Garantex. США також працюють над виявленням понад 100 криптовалютних адрес, які мають зв’язки з нелегальним ринком.

«Сьогодні наші дії посилають повідомлення злочинцям, що ви не можете ховатися в даркнеті чи на їхніх форумах, а також ви не можете сховатися в Росії чи будь-де ще в світі», – сказала міністр фінансів Джанет Л. Єллен. «У координації з союзниками та партнерами, такими як Німеччина та Естонія, ми продовжуватимемо руйнувати ці мережі».

Маючи близько 17 мільйонів облікових записів клієнтів і 19 000 продавців, німецький BKA і Центральний офіс по боротьбі з кіберзлочинністю (ZIT) кажуть, що Hydra має найвищий рівень обороту серед усіх нелегальних ринків у світі, оцінюючи оборот близько 1,23 мільярда євро лише у 2020 році. Німецька влада зазначає, що транзакції з криптовалютою на Hydra особливо важко відстежити через службу приховування криптовалют під назвою Bitcoin Bank Mixer.

Торік німецька влада закрила даркнет-маркет DarkMarket , який на той час мав майже півмільйона користувачів. Влада в усьому світі вже давно намагається боротися з нелегальними ринками, знищуючи Silk Road , Wall Street Market і AlphaBay протягом кількох років.

Поділитися
Exit mobile version