Telegram стає альтернативою даркнета

4 хв. читання
Telegram user2

Telegram стрімко набирає популярність серед кіберзлочинців як майданчик для купівлі-продажу і обміну викраденими даними і хакерськими інструментами. До такого висновку прийшли фахівці групи Cyberint за результатами розслідування, проведеного спільно з Financial Times.

Як повідомив аналітик Cyberint Тал Самра, за останній час використання Telegram кіберзлочинцями збільшилася на 100%.

“Зашифрований сервіс для обміну повідомленнями стає все більш популярним серед зловмисників, які займаються шахрайством і продажем даних… оскільки він більш зручний у використанні, ніж даркнет”, – пояснив Самра.

За даними Cyberint, кількість згадки термінів “Email: pass” і “Combo”, що позначають виставлені на продаж викрадені облікові дані, в Telegram за останній рік збільшилася в чотири рази і досяг близько 3,4 тис.

На одному з публічних Telegram-каналів під назвою “combolist”, що нараховує понад 47 тис. передплатників, хакери продають або обмінюються великими об’ємами даних, в тому числі сотнями тисяч паролів і логінів.

Публікація під назвою “Combo List Gaming HQ” пропонує 300 тис. паролів користувачів Minecraft, Origin і Uplay.

Інші містять дані про фінансову інформацію, таку як дані платіжних карт, копії паспортів та облікові дані для online-банкінгу, а також для інших сервісів на зразок Netflix.

Кількість опублікованих на хакерських форумах даркнета посилань на Telegram-канали та групи збільшилася зі 172 035 в 2020 році до понад 1 млн в 2021-му. Як пояснив Самра, перехід кіберзлочинців з даркнету на Telegram частково пов’язаний з шифруванням і анонімністю. Проте, багато груп і канали є відкритими.

Крім іншого, в порівнянні з даркнетом, Telegram є більш доступним, надає зручний функціонал, і менше шансів, що його користувачі будуть відслідковуватися правоохоронними органами. У деяких випадках у Telegram набагато легше знайти покупців, ніж на хакерських форумах, а доступ до даних простіший.

Згідно із заявою Telegram, в компанії діє політика видалення персональних даних, переданих без згоди. Більш того, постійно зростаюче число професійних модераторів сервісу щодня видаляє більше 10 тис. загальнодоступних спільнот за порушення умов обслуговування на основі скарг користувачів.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як стерти свій пристрій Android і скинути його до заводських налаштувань. ІНСТРУКЦІЯ

Як встановити Windows 10 з USB-накопичувача? ІНСТРУКЦІЯ

Топ найкращих хаків реєстру для Windows 10. ПОРАДИ

Як подбати про безпеку смартфона Вашої дитини? ІНСТРУКЦІЯ

Як підготувати комп’ютер, планшет або телефон перед його продажем? ПОРАДИ

Небезпечний WhatsApp: шахрайства, загрози і ризики безпеки в месенджері

PDF-файли зручні для розповсюдження документів, тому що вони однаково виглядають у всіх операційних системах та текстових редакторах, а також – коли документ треба роздрукувати. Як правило, Ви створюєте документи за допомогою іншого додатка, а потім конвертуєте їх у PDF.  Як конвертувати документ Microsoft Word у формат PDF? Про це читайте у статті.

До речі, ви вже можете дізнатись, як заархівувати та розпакувати файли у Windows 11. У новій ОС формат ZIP-файлу стискає дані та зменшує їх кількість, що прискорює передачу файлів та економить місце на диску. Ви також можете використовувати стиснення ZIP для об’єднання декількох файлів в один компактний пакет. Ось як заархівувати та розпакувати файли у Windows 11.

Зверніть увагу, під час пандемії більшість заходів була скасована або перенесена на онлайн-платформи. Через це досить популярними стали трансляції в Інтернеті, а разом з ними з’явились й нові ризики для безпеки особистих даних. У зв’язку з цим спеціалісти підготували поради, які допоможуть захистити Вас та Ваші пристрої під час відвідування стрімінгових сервісів.

Деякі смартфони відходять від відбитків пальців і використовують розпізнавання обличчя як  більш надійний засіб забезпечення біометричної безпеки. Якщо у Вас є телефон Samsung Galaxy, Ви, ймовірно, можете використовувати як відбитки пальців, так і розпізнавання обличчя, щоб увійти у телефон.

Поділитися
Exit mobile version