Нелегальні криптовалютні дороги ведуть до Росії

5 хв. читання

Даркнет-майданчик Hydra лідирує на ринку незаконних товарів з 2018 року, багато в чому завдяки припиненню діяльності конкурентів і нав’язування продавцям обмежувальної політики. Про це повідомляється в новому спільному звіті фахівців компанії Flashpoint, що займається вивченням даркнета, і виробника ПЗ для криптовалют.

Згідно зі звітом, адміністрація Hydra істотно ускладнила відстеження проведених на сайті транзакцій, змусивши користувачів здійснювати транзакції в російських валютах і використовувати регіональних фінансових операторів і постачальників послуг.

“Відмиті Hydra гроші дуже важко відстежити, практично неможливо. Незаконна торгівля наркотиками сама по собі проблематична, а відсутність прозорості фінансових транзакцій і примусова конвертація грошей через регіональні і більш приховані платіжні системи створюють додаткові проблеми для моніторингу та боротьби з кіберзлочинністю на Hydra”, – повідомили дослідники.

Це пояснює, чому атакувавші Colonial Pipeline кібервимагачі DarkSide вирішили для переведення в готівку сплаченого жертвами викупу скористатися послугами Hydra, навіть незважаючи на комісію в розмірі 4%.

За останні кілька років торгова площадка стрімко набрала обертів. Якщо в перший рік своєї діяльності (2015 рік) вона заробила $ 9,4 млн, то в 2020-му дохід Hydra досяг $ 1,4 млрд. Всього за три роки обсяги транзакцій збільшилися на 624%. У 2019 кількість зареєстрованих користувачів сайту досягало 2,5 млн.

Як наголошується в звіті, обмеження Hydra для продавців включають умови зняття грошей. Перш ніж забрати свої гроші, продавці повинні зареєструвати понад 50 транзакцій на Hydra і зберегти залишки на цифровому гаманці, еквівалентні $ 10 тис.

Прийняті адміністраторами сайту запобіжні заходи привели до того, що авторитетні продавці мають більшу владу, і у кіберзлочинців з’являється стимул до отримання облікових записів впливових продавців з метою їх подальшого продажу.

Чому всі криптовалютні кіберзлочинні шляхи ведуть до Росії

На відміну від більшості інших темних веб-ринків, які хочуть заохотити продавців кібервалют, де це можливо, Hydra застосовує протилежний такт. Принаймні з липня 2018 року, за даними Flashpoint Intelligence, адміністратори Hydra ввели жорсткий контроль над її продавцями.

Візуалізація геопросторових даних трансакційних потоків Hydra ще більше підтверджує ці обмеження продавців із Росією на сьогоднішній день провідною країною призначення для переважної більшості коштів, що виходять з усіх рахунків Hydra (як покупців, так і продавців).

Hydra

Призначення фондів, які залишають Гідру за обсягом транзакцій, січень 2020 р. по лютий 2021 р.

Hydra продовжує будувати плани щодо виходу на світовий ринок. Однак після вересневого оголошення про глобальне розширення, так нічого і не змінилося. За даними Flashpoint, хоча Hydra є найбільшим гравцем на ринку наркоторгівлі, майданчик може розширюватися і в інших напрямках, залучаючи більше кіберзлочинців.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як завантажити дані Google Maps? ІНСТРУКЦІЯ

Психічне здоров’я у дітей від соцмереж і смартфонів не страждає – ДОСЛІДЖЕННЯ

Як створити надійний пароль? ПОРАДИ

Як вберегти свої банківські рахунки від кіберзлочинців? ПОРАДИ

Що таке FLoC Google і як він буде відстежувати Вас в Інтернеті?

До речі, пандемія спричинила нову хвилю цифрової трансформації у всьому світі. І державні установи не залишилися осторонь цього процесу. Завдяки розширенню цифрової інфраструктури, зокрема створенню нових додатків та сервісів, віддалених робочих місць та переходу в хмарне середовище, кількість потенційних векторів атак збільшилася.

Також повністю модульний ноутбук з ОС Windows від Framework тепер готовий до попереднього замовлення за базовою ціною у $999. Клієнти можуть розміщувати замовлення на веб-сайті Framework. 13,5-дюймовий ноутбук складається повністю з модульних деталей, включаючи материнську плату, яку ви можете легко поміняти та замінити.

Кілька редакцій Windows 10 версій 1803, 1809 та 1909 досягли кінця обслуговування (EOS), починаючи з травня , про що Microsoft нагадала нещодавно. Пристрої з випусками Windows 10, які досягли EoS, більше не отримуватимуть технічну підтримку, а також щомісячні виправлення помилок та безпеки, щоб захистити їх від останніх виявлених загроз безпеки.

Окрім цього, після вступу в силу нової політики Google в описі додатків з’явиться додатковий розділ з інформацією про те, до яких даними має доступ продукт. У розробників буде можливість розповісти користувачам про те, для чого додаткам потрібен доступ до тих або інших даних і як їх обробка впливає на загальну функціональність.

Поділитися
Exit mobile version