Новий фішинг через WhatsApp спонукає завантажити рекламний додаток

2 хв. читання

Нову фішингову атаку у месенджері WhatsApp виявили фахівці. Приманкою виступає річна преміум-підписка на популярний музичний сервіс Spotify.

Про це повідомляє міжнародна антивірусна компанія ESET.

Потенційна жертва отримує повідомлення з пропозицією стати преміум-передплатником Spotify. Перейшовши за посиланням, користувач потрапляє на фішингових сайтів зі спеціальною анкетою. Зовнішній вигляд порталу та його URL-адресу нагадують офіційний сайт Spotify.

whatsapp spotify 1

Після заповнення анкети жертві потрібно відправити посилання на “акцію” 30 користувачам WhatsApp зі списку контактів – нібито тільки після цього преміум-екаунт буде активовано.

Під час проходження опитування користувач бачить спливаючі вікна з попередженням про зараження системи. Для блокування загрози потрібно натиснути на кнопку “Прийняти”, перейти в Google Play і встановити додаток, який на справді є програмою для показу реклами.

Як вважають експерти ESET, шкідлива кампанія спрямована переважно на жителів Латинської Америки.

Раніше ESET зафіксувала фішингову атаку, де приманкою виступала можливість змінити колір інтерфейсу месенджера WhatsApp. Використання подібних інструментів атаки дають підставу вважати, що до обох кампаній причетні одні й ті ж зловмисники.

Рекомендації ESET:

  • Не переходьте за підозрілими посиланнями, навіть якщо вони надіслані друзями;
  • Перевіряйте інформацію про вигідні акції на офіційних сайтах сервісів, звертайте увагу на URL-адреси;
  • Вивчайте число завантажень, відгуки, рейтинги перед завантаженням програми з магазинів додатків;
  • Використовуйте надійний антивірус з функціями антифішингу і антиспаму.

Нагадаємо, додаток WhatsApp дозволяв хакерам встановлювати на телефони шкідливу програму для стеження за користувачами, визнав власник одного з найпопулярніших месенджерів Facebook. Прогалину в системі безпеки виявив сам WhatsApp близько 10 днів тому, після чого компанія проінформувала американські правоохоронні органи і експертів з безпеки.

Також у Windows 10 знайшли баг, через який Ваш комп’ютер не зможе виконати завантаження. Це пов’язано зі створенням точки відновлення і подальшим оновленням операційної системи. На щастя, проблема має вирішення.

До речі, вирішити помилки або проблеми в роботі операційної системи Вам може допомогти перезавантаження у безпечному режимі. Ось кілька методів, як ввімкнути безпечний режим у Windows 10.

Поділитися
Exit mobile version