Новий небезпечний бекдор атакує комп’ютери геймерів

3 хв. читання
virus miner

Фахівці з кібербезпеки виявили нові атаки на ланцюг постачання групою кіберзлочинців Winnti. Зокрема зловмисники здійснювали цілеспрямовані атаки на гравців та розробників відеоігор в країнах Азії.

Група Winnti відома своїми шпигунськими можливостями та цілеспрямованими атаками. Раніше спеціалісти ESET вже попереджали про атаки на геймерів в Азії. Після цієї публікації дослідники ESET продовжили аналізувати у двох напрямках — основні етапи інфікування та способи компрометації шкідливим програмним забезпеченням.

“Дуже важко виявити невеликий фрагмент прихованого коду у величезній базі коду. Однак ми покладалися на схожість поведінки раніше виявленого коду групи Winnti. Особливий інтерес у нас викликав унікальний пакувальник, який використовувався в останніх атаках на ігрову індустрію Азії. Ми дослідили, чи застосовувався він ще десь, і знайшли подібність”, — коментують дослідники ESET.

Варто зазначити, що цей пакувальник використовувався в бекдорі під назвою PortReuse. Завдяки скануванню Інтернет-простору дослідники ESET змогли виявити бекдор PortReuse та попередили одного з найбільших виробників програмного та апаратного забезпечення для мобільних пристроїв в Азії.

Крім цього, спеціалісти ESET проаналізували нові варіанти ще одного бекдора ShadowPad групи Winnti, який постійно вдосконалювався та активно використовувався зловмисниками. Зокрема ShadowPad отримував IP-адресу та протокол командного сервера (C&C) для використання під час аналізу веб-контенту розміщеного на популярних загальнодоступних ресурсах, таких як GitHub, Steam, Microsoft TechNet або Google Docs. У конфігурації бекдора також є ідентифікатор кампанії. Варто зазначити, що ShadowPad вперше був зафіксований під час атаки на програмне забезпечення NetSarang, яке поширювалось зі шкідливою програмою.

Нагадаємо, компанія Google додала в Chrome Canary нову експериментальну функцію, яка надає користувачам можливість видалити сторонні файли cookie в браузері.

Також співробітники дослідницького інституту Fraunhofer-Institut für Sichere Informationstechnologie (Німеччина) попередили про уразливість в старому коді API Twitter, який як і раніше використовується популярними мобільними iOS-додатками.

Окрім цього, Facebook додала у Instagram нову функцію безпеки для захисту від фішингових атак. Відтепер, отримавши повідомлення від Instagram, користувачі зможуть перевіряти, чи насправді його прислала компанія, або це приманка фішерів.

Зверніть увагу, що у Opera 64 з’явився блокувальник трекерів, вмикати та вимикати який можна в меню “Просте налаштування” і в налаштуваннях браузера.

До речі, компанія Microsoft випустила чергові щомісячні оновлення безпеки для своїх продуктів. В цілому було виправлено 59 уразливостей в Windows і пов’язаному ПЗ, 9 з яких є критичними, 49 – небезпечними і 1 – середньої небезпеки.

Поділитися
Exit mobile version