Першим зв’язок 4G прийде у Київ, Одесу, Дніпро, Львів та Харків

3 хв. читання

Найбільші оператори мобільного зв’язку в Україні “Київстар”, “Vodafone-Україна” і “Lifecell” 6 березня 2018 року виграли ліцензії на 4G-зв’язок у діапазоні 1800 МГц, повідомляє Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації. Загальна сума, виручена від продажу цих ліцензій, склала майже 5,5 млрд. грн. Крім того, переможці тендеру на 4G у діапазоні 2600 МГц, який відбувся 31 січня 2018 року, вже отримали ліцензії на 4G у цьому діапазоні загальною вартістю понад 2,45 млрд. грн.

Першими містами, де з’явиться 4G-зв’язок, стануть Київ, Одеса, Львів, Дніпро та Харків. Про це в ефірі радіостанції “Голос столиці” заявила директор з корпоративних комунікацій компанії “Київстар” Анна ЗАХАРАШ.

“Слід очікувати, що 4G зв’язок буде у кінці квітня, не раніше. Тому що нам потрібно отримати всі документи і оформити додатково всі ліцензії для того, щоб почати впроваджувати зв’язок 4G у великих містах. Саме ми кажемо про те, що 4G прийде спочатку до Києва, Одеси, Львова, Дніпра, Харкова. А потім, не раніше липня, ми будемо починати розгортати наш зв’язок у діапазоні 1800 МГц у всіх обласних центрах та на території всієї України”, – зазначила вона.

4G itc.ua

Фото itc.ua

За словами  Захараш, швидкість мобільного інтернету після впровадження 4G-технології збільшиться у 5-7 разів.

“Технічні тести нам показали, що максимальна швидкість може бути 700 Мбіт за секунду, каже експерт. – Але ми не можемо казати про такі технічні швидкості, які будуть дозволенi всім користувачам. Швидкість збільшиться приблизно у 5-7 разів, – і завантаження, і вивантаження. 4G-технологія цікава тим, що в ній найбільша здатність обслуговування абонентів. Наприклад, якщо в 3G – це одна людина, то в 4G ми можемо обслуговувати 10 людей”.

Як повідомив начальник департаменту стратегії та розвитку нових напрямків бізнесу “Lifecell” Андрій ЛЕБЕДЄВ, у компанії повністю готові для запуску 4G і очікують лише дозвільних документів.

“Ми очікуємо або в кінці березня, або на початку квітня отримати ці дозволи. Як тільки вони будуть, мережа одразу з’явиться у п’яти містах: Київ, Дніпро, Харків, Львів, Одеса, – говорить він. – Наші лабораторні дослідження показують, що швидкість зв’язку 4G може сягнути більше 1 Гбіт в секунду. На практиці швидкість залежить від терміналу, місця розташування, інших факторів. У середньому ми очікуємо, що для користувачів швидкість завантаження збільшиться у п’ять разів, швидкість передачі файлів – у 10 разів”.

 

Поділитися
Exit mobile version