Плюси і мінуси використання програмного забезпечення з відкритим кодом

8 хв. читання
ES BAS Featured 1170x878 1

З кінця 1980-х років, коли воно зародилося, програмне забезпечення з відкритим кодом пройшло довгий шлях. Багато ІТ-експертів рекомендують як середнім, так і малим підприємствам використовувати програмне забезпечення з відкритим кодом в ІТ-стратегії.

Сьогодні популярне програмне забезпечення з відкритим кодом, таке як WordPress, є важливою частиною більшості організацій. Програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом обслуговує практично всі аспекти від операційних систем до телекомунікаційних систем і систем обліку.

У цій публікації Ви дізнаєтеся про програмне забезпечення з відкритим кодом, його переваги та недоліки.

Що таке програмне забезпечення з відкритим кодом (OSS)

Програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом відноситься до програмного забезпечення, яке випускається і розповсюджується з вихідним кодом, відкритим для модифікацій іншими особами. Власник авторських прав випускає вихідний код за ліцензією, яка надає право на вивчення, використання, розповсюдження або зміну програмного забезпечення.

Зазвичай воно розробляється спільно, оскільки багато розробників можуть маніпулювати, змінювати та додавати щось до вихідного коду відповідно до своїх потреб. Програмне забезпечення з відкритим кодом дозволяє комерційним компаніям запускати, обмінюватися та змінювати код програмного забезпечення.

Хоча зазвичай OOS доступні безкоштовно, деякі ліцензії з відкритим кодом мають обмеження. Тим не менш, програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом надає розуміння того, як працює програмне забезпечення, дає можливість повторного використання коду та дизайну, якщо це необхідно.

Плюси програмного забезпечення з відкритим кодом

Відкритий код надає своїм користувачам деякі чудові переваги. Нижче наведено деякі плюси, на які варто звернути увагу:

Дешевше в порівнянні з комерційною продукцією

За оцінками, програмне забезпечення з відкритим кодом економить власникам бізнесу 60 мільярдів доларів щороку. Це не дивно, враховуючи, що ці програми доступні кожному. Зазвичай вони пропонуються безкоштовно. Оскільки це програмне забезпечення розроблено для сумісності з будь-яким комп’ютером, воно дозволяє користувачам подовжити термін служби їх обладнання.

Висока надійність

Поширена помилка полягає в тому, що програмне забезпечення з відкритим кодом схильне до збою. Навпаки, воно дуже надійне, оскільки перевіряється багатьма розробниками, тестувальниками та користувачами.

Причина, чому програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом дуже надійне, полягає в тому, що воно розроблене вмілими експертами. Це може бути від десятків до сотень людей. Це дає можливість знайти помилки та виправити їх у найкоротші терміни. Це призводить до програмного забезпечення з чудовою якістю та корисними функціями, які добре працюють.

Гнучкість

Оскільки програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом не прив’язує Вас до власного продукту, Ви не обмежені певною архітектурою ІТ. Запатентовані продукти, як правило, вимагають оновлення як апаратного, так і програмного забезпечення. Таким чином, програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом дозволяє користувачам комбінувати і поєднувати своє програмне забезпечення для створення унікальної ІТ-інфраструктури, яка відповідає їхнім потребам.

Завдяки широкому асортименту, доступному на ринку, користувачеві потрібно лише знайти той, який відповідає його потребам. Крім того, користувачі можуть відповідно змінити існуюче програмне забезпечення. Доступ до вихідного коду дозволяє змусити його робити те, що Ви хочете.

Мінуси програмного забезпечення з відкритим кодом

Але не все так райдужно. Існують ризики програмного забезпечення з відкритим кодом. Серед них:

Уразливість до шкідливих атак

Деякі люди, які мають доступ до вихідного коду програмного забезпечення з відкритим кодом, не мають добрих намірів. Хоча більшість людей використовує такий доступ для пошуку дефектів і покращення програмного забезпечення, інші шукають способи використання вразливостей.

Крім того, деякі створюють помилки, щоб заразити обладнання, дратувати інших користувачів або вкрасти особисті дані. Такі випадки рідко зустрічаються в комерційному програмному забезпеченні, оскільки компанії застосовують суворі заходи контролю якості, щоб забезпечити безпеку програмного забезпечення, коли воно виходить на ринок.

На відміну від комерційного програмного забезпечення, OSS може бути не зручним для користувачів

Не кожне програмне забезпечення з відкритим кодом є зручним для користувача. Воно створене для задоволення потреб розробників у реалізації їхніх ідей. Таким чином, вони не приділяють багато уваги інтерфейсу користувача, що ускладнює його використання для тих, хто не володіє спеціальними знаннями.

Використання OSS — це не питання вибору системи, яку Ви хочете, і очікування, що вона відповідатиме Вашим потребам. Зазвичай Вам знадобляться професіонали, щоб налаштувати систему відповідно до Ваших очікувань, що зазвичай вимагає часу та ресурсів.

Не вистачає широкої підтримки клієнтів

Комерційно вироблене програмне забезпечення забезпечує спокій своїм користувачам. Зрештою, вони знають, хто розробив, створив і розповсюдив програмне забезпечення. Таким чином, вони знають, хто несе відповідальність, якщо програмне забезпечення не працює або спричиняє пошкодження обладнання.

Це не стосується програмного забезпечення з відкритим кодом, оскільки воно розробляється різними людьми. Користувачам OSS важко визначити конкретну компанію або особу, яку вони можуть притягнути до відповідальності.

Однак перед тим, як Вас це розчарує, майте на увазі, що більшість фірм, що займаються програмним забезпеченням, не несуть жодної відповідальності. Їхні ліцензійні угоди користувача скасовують усі зобов’язання, залишаючи Вас відповідальними за використання програмного забезпечення.

Це означає, що Ви не отримаєте жодної підтримки, якщо програмне забезпечення має проблеми та порушує продуктивність. Хоча спільнота з відкритим кодом, як правило, швидко реагує на проблеми, ніхто за законом не зобов’язаний допомагати. Однак деякі програми OSS надають послуги підтримки за плату.

Навіщо використовувати програмне забезпечення з відкритим кодом?

Окрім того, що програмне забезпечення є безкоштовним для встановлення, його можна розгорнути кілька разів без відстеження умов надання послуг або відповідності ліцензії. OSS допомагає підприємствам заощадити гроші та час, пропонуючи готове до використання програмне забезпечення.

Програмне забезпечення випускається в різних формах, таких як плагіни, прості в інтеграції інтерфейси, а також прості механізми для використання. Більшість OSS створено для роботи практично на будь-якій платформі.

Крім того, OSS чудово підходить для скорочення часу розробки та зменшення робіт, пов’язаних із розробкою. Часто OSS створюють досвідчені фахівці, які надають високоякісне програмне забезпечення.

Також, для компанії, яка розробляє програмне забезпечення, OSS пропонує спосіб досягти багато чого, не обмежуючись пакетами. Це корисно, оскільки розробники можуть завантажувати програмне забезпечення з відкритим кодом і розширювати його функції відповідно до потреб клієнта.

Єдине застереження полягає в тому, що підтримка в більшості випадків здійснюється через спільноти користувачів, які не є на 100% надійними. Отже, у випадку помилок або проблем під час використання OSS, Ви будете змушені самостійно шукати рішення.

Висновок

OSS може служити як особистим, так і діловим потребам. Це може заощадити час і гроші, навіть якщо у нього є свої недоліки, як-от відсутність спеціальної підтримки. Як і все інше, OSS має свої плюси і мінуси.

Поділитися
Exit mobile version