Прошивка і відновлення перетворюють Redmi Note 8 Pro на брухт

4 хв. читання

Введення в режим відновлення може виявитися для Redmi Note 8 Pro смертельним.

Власники Redmi Note 8 Pro масово поскаржилися, що їх смартфони несподівано перетворилися на брухт в результаті встановлення кастомних прошивок. Показово, що з цією проблемою зіткнулися не тільки рядові користувачі, а й просунуті. Втім, як показав більш детальний аналіз ситуації, пристрій перестає працювати навіть при спробі встановити легітимне оновлення MIUI через recovery.

Recovery (відновлення) – це меню відновлення, яке присутнє в прошивці будь-якого смартфона.

Виявляється, причиною перетворення смартфонів на брухт став процесор виробництва MediaTek, який становить апаратну основу смартфона. Справа в тому, що, на відміну від чипсетів Snapdragon, MTK вимагають для перепрошивки використання спеціальної утиліти під назвою MediaTek SPFlashTool, яка працює тільки з авторизованими обліковими записами Xiaomi. Це щось на зразок екаунтів адміністраторів, яких немає ні у рядових користувачів, ні навіть у розробників. Але ввести смартфон Xiaomi на MediaTek в режим відновлення без авторизованого екаунта можливо, а вивести з нього – вже не можливо.

Вся іронія в тому, що Xiaomi опублікувала початковий код ядра Redmi Note 8 Pro, а також відправила розробникам із команди XDA десять смартфонів, щоб вони зайнялися створенням кастомних прошивок. Таким чином в компанії хотіли довести користувачам, що їх новинка придатна для перепрошивок не менш, ніж будь-які інші смартфони, незважаючи на те що в її основі лежить відверто непопулярний процесор від MediaTek, які в принципі не користуються популярністю у розробників.

Чи є вихід?

Xiaomi мовчить і робить вигляд, що нічого не сталося. MediaTek не реагує на прохання користувачів модифікувати свою утиліту, зробивши необов’язковим використання авторизованої облікового запису, але поки і ці прохання залишаються без відповіді. Тому все, що залишається робити власникам Note 8 Pro, які вийшли з ладу, – це чекати, поки хто-небудь захоче зайнятися вирішенням їхніх проблем. Адже такий смартфон навіть в сервісний центр не віднести, тому що гарантія при перепрошивці з нього злетіла автоматично.

Redmi Note 8 Pro 1

Нагадаємо, використовуючи реквізити платіжних карток громадян інших держав, зловмисник купував товари в Інтернет-магазинах. Далі продавав їх у соціальних мережах українцям.

Окрім цього, прогалини в безпеці знайдені в продуктах Amazon, Apple, Google, Samsung, Raspberry, Xiaomi, а також точках доступу від Asus і Huawei.

До речі, рекламні агенції, що надавали послуги з розміщення реклами, в тому числі на сайтах онлайн-кінотеатрів, своєю діяльністю забезпечували функціонування ресурсів з піратським контентом.

Зверніть увагу, цього року Facebook святкує 16 років від дати створення. За цей час багато користувачів активно наповнювали власні сторінки сотнями фото, даними про місця навчання чи роботи, сім’ю та друзів. Щоб така “колекція” особистої інформації не була використана у зловмисних цілях, власникам потрібно регулярно переглядати та змінювати параметри конфіденційності власної сторінки.

Також довгий час більшість користувачів вважали, що загроз для Linux значно менше, ніж для Windows чи macOS. Однак останнім часом комп’ютерні системи та додатки на базі цієї операційної системи все частіше стають об’єктами атак кіберзлочинців.

Поділитися
Exit mobile version