Huawei запускає власний пошуковик

4 хв. читання

Huawei запустила бета-тест свого фірмового пошуковика під назвою Huawei Search.

Поки програма раннього доступу діє тільки в ОАЕ і ще декількох країнах Близького Сходу, але вже працює цілком справно. Так, це все ще не “Google Пошук” із широким спектром підтримуваних сервісів і служб на кшталт Google Lens, Google Maps або Google Podcasts, проте навіть на цьому етапі Huawei Search пропонує користувачам, крім, власне функції пошуку, ще й доступ до картинок, відео, новин і погоди.

Китайці вже не збираються повертатися до Google?

Примітно, що результати пошуку Huawei Search не збігаються ні з однією з популярних пошукових систем від Google, DuckDuckGo, Bing, Ask, Yahoo або AOL. Це дає підстави думати, що китайці сильно переробили рішення когось з партнерів, або використовують власну систему, яка зареєстрована в Ірландії і пройшла сертифікацію GDPR. Це означає, що вона відповідає вимогам Європейського Союзу для роботи з персональними даними користувачів. Очевидно, це було потрібно, щоб запустити пошуковий сервіс в ЄС та інших країнах за межами Китаю.

Звичайно, поки рано говорити про будь-якої конкуренції з Google або Microsoft, оскільки для цього необхідна аудиторія, а у Huawei її немає. Проте, очевидно, що китайська компанія поки знаходиться на початку свого шляху і в міру розвитку фірмової пошукової служби зможе зробити з неї повноцінну альтернативу більш іменитим сервісам. А якщо врахувати, що необхідні для цього фінанси і, що важливо, прагнення у Huawei є, не виключено, що в доступному для огляду майбутньому ми станемо свідками закріплення китайської компанії на ринку пошукових систем.

Якщо ще в кінці минулого року не було впевненості, яким шляхом буде рухатися Huawei, то тепер для мене абсолютно ясно, що компанія вирішила піти у вільне плавання. На це вказує та стрімкість, з якою китайці розвивають ті продукти, яких у них раніше або просто не було, або були, але існували чисто для галочки. AppGallery, Huawei Mobile Services, Huawei Video, Huawei Pay, Huawei Cloud, геолокаційні сервіс – це лише малий список того, що Huawei змогла розвинути з малопримітних служб в повноцінні і практично самодостатні продукти.

huawei search

Нагадаємо, використовуючи реквізити платіжних карток громадян інших держав, зловмисник купував товари в Інтернет-магазинах. Далі продавав їх у соціальних мережах українцям.

Окрім цього, прогалини в безпеці знайдені в продуктах Amazon, Apple, Google, Samsung, Raspberry, Xiaomi, а також точках доступу від Asus і Huawei.

До речі, рекламні агенції, що надавали послуги з розміщення реклами, в тому числі на сайтах онлайн-кінотеатрів, своєю діяльністю забезпечували функціонування ресурсів з піратським контентом.

Зверніть увагу, цього року Facebook святкує 16 років від дати створення. За цей час багато користувачів активно наповнювали власні сторінки сотнями фото, даними про місця навчання чи роботи, сім’ю та друзів. Щоб така “колекція” особистої інформації не була використана у зловмисних цілях, власникам потрібно регулярно переглядати та змінювати параметри конфіденційності власної сторінки.

Також довгий час більшість користувачів вважали, що загроз для Linux значно менше, ніж для Windows чи macOS. Однак останнім часом комп’ютерні системи та додатки на базі цієї операційної системи все частіше стають об’єктами атак кіберзлочинців.

Поділитися
Exit mobile version