Резервна копія сайту врятує від знищення хакерами даних

2 хв. читання

Нещодавній інцидент із блокуванням сайту Міністерства енергетики та вугільної промисловості України змусив власників інтернет-ресурсів замислитися про посилення заходів з кібербезпеки. Зловмисники на сайті Міненерго повідомляли, що усі важливі файли зашифровано, а за відновлення важливої інформації вимагали заплатити 0,1 біткойна (BTC).

Фахівці Лабораторії цифрової безпеки переконані, що це показовий приклад зараження веб-сайту вірусом-шифрувальником або криптолокером.

“У соцмережах знову актуалізувалися дискусії: чи варто платити зловмисникам? Універсальної відповіді на це питання немає, як і гарантії, що після сплати ви дійсно зможете відновити втрачені дані”,– йдеться у повідомленні громадської організації у Facebook.

website 1

Однак експерти запевняють, що є дієвий спосіб взагалі не замислюватись над цим питанням. Це – резервні копії даних або ж бекапи.

“Немає жодного сенсу платити зловмисникам, якщо ви маєте резервну копію вашого сайту, з якої можете легко його відновити. Звісно, перед цим варто знайти та закрити вразливості, через які ваш сайт змогли атакувати, – радять у Лабораторії цифрової безпеки. – Якщо ви маєте сайт – зараз чудовий привід переконатися, чи робляться регулярно його резервні копії, де ці копії зберігаються та чи справді з них можна відновити ваш веб-сайт. Не варто покладатися лише на бекапи, які робить ваш провайдер хостингу”.

Таку саму пораду фахівці дають і звичайним користувачам для збереження цінної інформації на комп’ютері.

“Регулярно робіть резервні копії на зовнішній жорсткий диск – у більшості OS можна налаштувати автоматичне резервне копіювання при під’єднанні зовнішнього вінчестера – або у хмарний сервіс, – кажуть вони. – Обираючи хмарний сервіс, переконайтесь, що він підтримує версійність копій – тоді навіть якщо остання копія файлів також буде вражена криптолокером, ви зможете відновити інформацію з попередніх версій”.

Поділитися
Exit mobile version