Російські хакери атакували систему документообігу українських органів влади

4 хв. читання
computer work 4

Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) пов’язує підтримуваних Росією хакерів зі спробами атакувати державні органи після компрометації урядової системи документообігу.

Система електронної взаємодії органів виконавчої влади (СЕВ ОВВ), зламана в результаті цієї атаки, використовується більшістю органів державної влади для обміну документами, пише Bleeping Computer.

“Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО України попереджає про кібератаку на систему документообігу в державних органах, – йдеться повідомленні. – Способи та засоби здійснення цієї кібератаки дозволяють пов’язати її з однією з хакерських шпигунських груп з Російської Федерації”.

Пов’язані з Росією хакери намагалися використовувати систему спільного використання документів “для розповсюдження шкідливих документів” з кінцевою метою зараження систем, що належать українським органам державної влади.

Шкідливі документи, завантажені в систему СЕВ ОВВ зловмисниками, містили макроси, призначені для прихованого завантаження та розгортання шкідливого програмного забезпечення на комп’ютери жертв.

Після зараження систем шкідливе програмне забезпечення дозволило б хакерам дистанційно керувати інфікованими пристроями.

“Відповідно до сценарію, атака належить до так званих атак ланцюга поставок (supply chain attack), – додають у НКЦК при РНБО, – Це атака, при якій зловмисники намагаються отримати доступ до цільової організації не безпосередньо, а через вразливості в інструментах та послугах, які вона використовує”.

Основні індикатори атаки

Домени: enterox.ru

ІР-адреси: 109.68.212.97

Посилання (URL): http://109.68.212.97/infant.php

Для запобігання повторення сценарію НКЦК наголошує на необхідності:

  • регулярно встановлювати оновлення безпеки для операційної системи та програм на робочих місцях, підключених до системи СЕВ ОВВ;
  • застосувати жорсткі політики цілісності коду, які дозволяють працювати лише авторизованим програмам;
  • використовувати антивірусне програмне забезпечення або інші рішення для захисту робочих місць та здійснювати моніторинг подій безпеки у них;
  • замінити паролі доступу до системи електронного документообігу на більш стійкі;
  • здійснювати моніторинг спроб підбору паролів до онлайн(веб)-систем електронного документообігу;
  • відключити виконання макросів у документах Microsoft Office на робочих місцях, підключених до системи СЕВ ОВВ.
  • У разі виявлення індикаторів атаки просимо повідомляти Національний координаційний центр кібербезпеки (report@ncscc.gov.ua).

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як не стати жертвою кіберзлочину, якщо працюєш вдома? ПОРАДИ

Що таке спуфінг і як запобігти атаці? ПОРАДИ

Чи варто користуватися WhatsApp? П’ять правил безпеки від найбільш розшукуваного хакера світу

Як перенести бесіди з WhatsApp у Telegram на Android? – ІНСТРУКЦІЯ

Як перенести історію чату з WhatsApp у Telegram для iPhone? – ІНСТРУКЦІЯ

Як змінити на Android обліковий запис Google за замовчуванням? – ІНСТРУКЦІЯ

Як дізнатися, які дані Google знає про Вас і видалити їх? – ІНСТРУКЦІЯ

Діяльність одного з найбільших у світі фішингових сервісів для атак на фінансові установи різних країн припинили правоохоронці. Від фішингових атак цього сервісу, який створив та адміністрував 39-річний мешканець Тернопільщини, постраждали 11 країн світу.

Досліднику у галузі кібербезпеки вдалося зламати внутрішні системи понад 35 найбільших компаній, серед яких були Microsoft, Apple, PayPal, Shopify, Netflix, Yelp, Tesla та Uber. У цьому фахівцеві допомогла нова атака на ланцюжок поставок софту.

Для обходу захисних поштових шлюзів і фільтрів автори адресних фішингових листів використовують новаторський спосіб приховування шкідливого вмісту сторінки. Теги JavaScript, впроваджувані в HTML-код, шифруються з використанням азбуки Морзе.

Нове сімейство програм-вимагачів під назвою Vovalex поширюється через піратський софт, замаскований під популярні утиліти для Windows – наприклад, CCleaner. Одна цей шифрувальник має певну особливість, що відрізняє його від інших “шкідників” подібного класу.

Поділитися
Exit mobile version