Чи варто користуватися WhatsApp? П’ять правил безпеки від найбільш розшукуваного хакера світу

8 хв. читання

Якщо Ви користуєтеся месенджером WhatsApp, протягом останніх днів Ви вже б мали отримати повідомлення від сервісу з проханням прийняти нові умови надання послуги до 8 лютого, щоб продовжувати користуватися соцмережею.

Як писав CyberCalm, нові правила конфіденційності спричинили заклики відомих осіб припинити користуватися популярною службою обміну повідомленнями на користь таких альтернатив, як Signal та Telegram.

Також було подано судовий позов щодо конфіденційності проти WhatsApp в Індії, найбільшому ринку послуг. Генеральний директор Telegram Павло Дуров повідомив про приплив 25 мільйонів глобальних користувачів до конкуруючої служби з моменту оголошення.

Чи варто користуватися WhatsApp?

Але що для Вас означають нові умови? Видання The Gardian попросило колишнього найбільш розшукуваного хакера, який тепер став консультантом з питань кібербезпеки, Кевіна Мітніка прокоментувати, якому додатку для обміну повідомленнями він віддає перевагу – і поділитися його порадами щодо налаштування кібербезпеки.

“Я віддаю перевагу Signal, оскільки знаю розробника, який стоїть за початковим проектом, і знаю, що Signal був протестований в середовищі безпеки”, – говорить Мітнік. Я використовую Telegram, але не для захищених повідомлень”.

Водночас WhatsApp стверджує, що Ваші повідомлення захищені наскрізним шифруванням, і що ні сервіс, ні хтось інший не мають доступу до вмісту повідомлень між друзями, родиною та групами. WhatsApp також заявляє, що не веде записи Ваших журналів дзвінків, не ділиться контактами з Facebook і не може бачити Ваше спільне місцезнаходження.

whatsapp instagram

Врешті-решт вибір програми обміну повідомленнями є особистими уподобаннями, і Мітнік каже, що поки служба використовує наскрізне шифрування та її політика захищає Вашу конфіденційність, Ви повинні бути спокійні. Тим не менше, Мітнік каже, що “ніколи не передавав захищене повідомлення через WhatsApp”.

Хоча вибір служби обміну повідомленнями є важливим вибором, є й інші способи, як забезпечити свою цифрову безпеку. Ось п’ять найкращих порад Мітніка щодо захисту Вашої конфіденційності в Інтернеті.

1. Використовуйте менеджер паролів

Мітнік каже, що майбутнє безпеки без паролів, а такі рішення, як Trusona, позбавляються імен користувачів та паролів на користь QR-кодів та двофакторної аутентифікації. Але поки ця технологія не набула широкого поширення, менеджер паролів – це інструмент номер один, який рекомендує Мітник.

Зробіть свій головний пароль повним реченням із усіма пробілами та правильно вживайте великі літери, наприклад, „Я сьогодні поїхав до Байрон-Бей”. Менеджер паролів зробить важку роботу замість Вас.

Кожного разу, коли Ви відвідуєте веб-сайт, він автоматично заповнює Ваш існуючий пароль або, якщо це новий сайт, створює надійний пароль для Вас. Менеджери паролів також можуть сканувати Ваші поточні паролі на наявність слабких сторін і рекомендувати більш потужні версії, які відповідають випадковості.

Вибираючи менеджер паролів, звертайтесь до австралійських, британських чи американських компаній і уникайте тих, що базуються на території Росії чи Китаю, каже Мітнік. Також краще вибрати продукт, який має багато користувачів, наприклад LastPass та One Password, оскільки, швидше за все, будь-які уразливості будуть швидко виявлені.

2. Впровадьте двофакторну аутентифікацію

Двофакторна аутентифікація або багатофакторна аутентифікація – це спосіб входу, який вимагає двох або більше підтвердження Вашої особи для входу в систему. Перший фрагмент – це, як правило, ім’я користувача та пароль, а другий може бути SMS або додатком, наприклад, Google Authenticator або Authy. Можливо, Вам буде зручніше SMS, але програма аутентифікації набагато безпечніша.

Якщо Вам потрібна ще більша безпека, можете скористатися YUBikey – пристроєм автентифікації USB, який Ви підключаєте до свого комп’ютера. YUBikey надзвичайно безпечний, але його потрібно носити з собою.

3. Використовуйте VPN

Мітнік каже, що коли Ви перебуваєте не в домашній чи робочій мережі, Ви повинні використовувати VPN – віртуальну приватну мережу, яка захищає Ваш веб-перегляд від шпигунства.

Ви можете знайти послугу в Інтернеті, яка коштуватиме Вам близько 60 доларів на рік, але, знову ж таки, Ви хочете переконатися, що користуєтесь послугою, яка має хорошу репутацію, наприклад, HMA або ExpressVPN. З VPN завжди є ризик, і використання ненадійної служби суперечить меті безпеки даних, оскільки вона матиме доступ до всіх Ваших даних перегляду.

При виборі послуги слід врахувати, скільки людей користується нею (чим більше, тим краще), а також місце розташування компанії та її серверів (націлений на країни Five Eyes: Австралію, Канаду, Нову Зеландію, Великобританію та США).

4. Провести тренінг з підвищення обізнаності щодо безпеки

Мітнік каже, що всі повинні пройти хороший тренінг з підвищення обізнаності щодо безпеки, який допоможе Вам зрозуміти, як Ви як споживач можете бути скомпрометовані.

В Інтернеті безкоштовно пропонуються курси безпеки, які проводять вас через різні сфери безпеки споживачів, включаючи паролі, Інтернет-банкінг, уникнення шкідливого програмного забезпечення, конфіденційність вашої особистої інформації, захист ваших дітей в Інтернеті та захист домашньої мережі, електронної пошти та вкладень.

5. Тримайте свої фінансові операції окремо

Не всі зможуть реалізувати цю останню пораду, і Мітнік визнає, що це важко, однак корисно використовувати окремий пристрій для фінансових операцій.

Коли Ви займаєтеся серфінгом Інтернету, відкриваєте файли, які люди надсилають Вам, граючи в ігри, комп’ютер, яким Ви користуєтесь, має високий ризик бути скомпрометованим, навіть якщо Ви цього не підозрюєте – навіть якщо Ви використовуєте антивірусне програмне забезпечення.

Мітнік пропонує придбати iPad або дешевий планшет для використання виключно для фінансових операцій. Він також пропонує створити окремий обліковий запис у Вашому менеджері паролів з чітким головним паролем для зберігання Ваших фінансових паролів.

 

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як використовувати “Швидкі команди” на Apple Watch? – ІНСТРУКЦІЯ

Як змінити обліковий запис Google за замовчуванням на комп’ютері? – ІНСТРУКЦІЯ

Як використовувати Google Duo для здійснення відеодзвінків? – ІНСТРУКЦІЯ

Як додавати, редагувати або видаляти збережені паролі в Microsoft Edge? – ІНСТРУКЦІЯ

Як швидко очистити всі сповіщення на Mac? ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, американське розвідувальне співтовариство офіційно звинувачує російських хакерів у зламі SolarWinds. Підозрюють, що російські хакери, які фінансуються державою, зламали ІТ-компанію SolarWinds, яку вони потім використали як стартовий майданчик для проникнення в кілька урядових відомств США

Також дослідники з безпеки виявили нову родину програм-вимагачів, яка націлилася на корпоративні мережі, та попередили, що професійні кіберзлочинці вже вдарили по декількох організаціях за допомогою схеми шифрування файлів.

Окрім цього, браузер Edge буде постійно звіряти інформацію з базами даних про розсекречені логіни і паролі – користувачі отримуватимуть інформацію у разі виявлення діяльності з боку кібершахраїв. Також власникам пристроїв надаватимуть поради, що дозволяють змінити конфіденційні дані з метою збереження високого рівня безпеки.

За останніми даними, один із найбезпечніших месенджерів Signal набуває популярності як в Україні, так і в США. Навіть Ілон Маск підтримав хвилю популярності і порадив користуватися Signal у себе в Твіттері. У чому його переваги, читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version