Російський хакер засуджений до 4 років в’язниці у США

2 хв. читання
cyberattack 23
Young hacker in data security concept

Росіянин Станіслав Лисов був визнаний федеральним судом Південного округу штату Нью-Йорк винним у змові з метою зараження комп’ютерів жертв шкідливим ПЗ NeverQuest для викрадення їх облікових даних online-банкінгу.

За скоєні злочини суд засудив Лисова до чотирьох років позбавлення волі, трьох років умовно і штрафу в розмірі $ 50 тис. Також суд зобов’язав його виплатити $ 481 тис. компенсації.

Як повідомляє Міністерство юстиції США, з червня 2012-го по січень 2015 року Лисов відповідав за ключові аспекти створення та адміністрування ботнету NeverQuest. Крім іншого, засуджений займався підтримкою інфраструктури незаконного підприємства, в тому числі орендував сервери для управління ботнетом. На цих серверах зберігалося близько 1,7 млн ​​викрадених облікових даних. Лисов особисто займався збором викрадених даних і обговорював їх продаж.

Хакер був заарештований в січні 2017 року Іспанії та через рік був екстрадований в США. У лютому 2019 року Лисов визнав свою провину за двома пунктами. З урахуванням відбутого в Іспанії терміну засуджений вийде на свободу вже через чотири-п’ять місяців. Після звільнення він, найімовірніше, буде екстрадований до Росії.

До речі, команда дослідників із безпеки виявила критичні уразливості в стандарті мобільного зв’язку п’ятого покоління (5G), експлуатація яких дозволила здійснити кілька атак, таких як відстеження розташування, передача помилкових аварійних оповіщень і повне відключення 5G-з’єднання телефону від мережі.

Зверніть увагу, що в Huawei вирішили прискорити темпи розробки HarmonyOS, версія для смартфонів офіційно запуститься протягом найближчих 6-9 місяців.

Також Міністерство оборони США звинуватило кіберзлочинців, які працюють на уряд Північної Кореї, в кібератаках на фінансовий сектор, в тому числі на мережу SWIFT, з метою збагачення.

Стало відомо, що Microsoft працює над реалізацією в майбутніх випусках Windows 10 протоколу “DNS поверх HTTPS” (DNS over HTTPS, DoH). При цьому також буде доступний протокол “DNS поверх TLS” (DNS over TLS, DoT).

Під час дослідження безпеки камер в пристроях Google Pixel 2 XL і Pixel 3 команда фахівців Checkmarx виявила уразливості в додатку “Камера” від Google, що дозволяє їм керувати деякими функціями, не отримавши відповідного дозволу.

Поділитися
Exit mobile version