Шахрайський додаток з AppStore виманював кошти користувачів

2 хв. читання
apple store 2

У AppStore було виявлено додаток, який шахрайським способом змушував користувачів купувати підписку на платну версію, використовуючи механізм підтвердження платежів за допомогою відбитка пальця на пристроях Apple. Про це пише internet.ua.

Додаток під назвою Ancestry поширювався через офіційний AppStore. Додаток призначений начебто для з’ясування генеалогічної лінії користувача і пошуку його родичів. Він маскувався під реальну компанію з такою ж назвою, обманом змушував користувачів купувати преміум-версію. На шахрайську складову звернули увагу користувачі ресурсу Reddit.

Під час реєстрації Ancestry вимагає ввести ім’я, прізвище, рік і місце народження. Потім під приводом пошуку біологічних родичів додаток просить користувача залишити в базі відбиток пальця. Щоб сформувати зразок відбитка, користувачеві потрібно кілька разів поспіль натиснути пальцем на кнопку.

Раптово після чергового натискання Ancestry виводить на екран пропозицію про придбання преміум-версії, щотижнева плата за яку становить $ 100. Користувач не встигає зреагувати на зміни на екрані і черговий раз натискає на кнопку. Але це натискання вже розцінюється пристроєм Apple як підтвердження платежу. До теперішнього моменту Apple встигла видалити шахрайський додаток з AppStore.

Шахраї замаскували свій додаток під продукт реально існуючої компанії Ancestry, яка займається відновленням генеалогічного древа і пошуком родичів за аналізом ДНК. У якості логотипу реальна Ancestry використовує стилізоване зображення зеленого листочка, який зловмисники замінили на рожеве дерево.

Справжня Ancestry – це приватна компанія, заснована в 1983 році і базується в Лехі, штат Юта, США. Спочатку компанія займалася публікацією журналу Ancestry та генеалогічних книг. Як підписочний сервіс пошуку родичів за аналізом ДНК вона почала працювати в 1997 році. У 2011 році Ancestry запустила додатки для Android і iOS.

Компанія стверджує, що за станом на 2018 рік в її споживчої ДНК-мережі налічується більше 10 млн осіб, що робить її найбільшою в світі. Сервіс Ancestry доступний майже в 30 країнах.

Поділитися
Exit mobile version