Що таке комп’ютер зі штучним інтелектом (AI PC)? Чи варто його купувати?

Чим комп'ютер, призначений для виконання завдань штучного інтелекту, відрізняється від звичайного ПК? Хто їх виробляє? І яке місце в цьому займає Windows 12?

8 хв. читання
Що таке комп'ютер зі штучним інтелектом

Компанії вивчають способи використання штучного інтелекту (ШІ), щоб зберегти свою конкурентну перевагу, і ПК повинні розвиватися, щоб не відставати від них. Ось чому “комп’ютери зі штучним інтелектом” будуть гарячою темою у 2024 році, оскільки виробники ПК, OEM-виробники та виробники чіпів прагнуть розпочати новий цикл модернізації.

Але що ж таке комп’ютер зі штучним інтелектом і чим він відрізняється від звичайного комп’ютера?

Що таке комп’ютер зі штучним інтелектом (AI PC)?

Уявіть собі комп’ютер як вдосконалену персональну машину, створену з надпотужним апаратним та програмним забезпеченням для ефективного виконання завдань штучного інтелекту та машинного навчання на рівні професіонала. Все з метою надання необхідного енергетичного заряду тим завданням, які вимагають числового аналізу та обробки даних.

Ці завдання охоплюють широкий спектр робочих навантажень, включаючи генеративні програми штучного інтелекту, такі як Stable Diffusion, розумні чат-боти, які працюють на місцевих мовних моделях, комплексний аналіз даних, тренування моделей штучного інтелекту та запуск складних симуляцій і вишуканих програм, приведених в дію штучним інтелектом.

Разом із потужними процесорами (CPU) і графічними картами (GPU), щоб надати системам можливість виконання декількох завдань одночасно, а також достатньою кількістю оперативної пам’яті та швидкими варіантами зберігання, ці комп’ютери мають ще щось нове: NPU, або нейронний процесор, призначений для прискорення завдань штучного інтелекту.

Intel та Microsoft також об’єднали зусилля для визначення того, що таке AI-комп’ютер, і, крім потреби у CPU, GPU та NPU, ці комп’ютери також матимуть фізичний ключ Copilot від Microsoft на клавіатурі та можуть запускати Copilot локально.

І, як ми побачимо, коли ми перейдемо до вимірювання потужності та продуктивності NPU, у нього є вимоги до продуктивності, які зараз важко виконати.

Метою є створення систем, які швидше виконують завдання штучного інтелекту, енергоефективніші та уникнення потреби відсилати дані — особливо конфіденційні дані — на хмарні сервери для обробки. Цей підхід забезпечує можливість роботи систем незалежно від підключення до Інтернету та підвищує безпеку за рахунок збереження даних локально.

Що таке NPU?

NPU, скорочено від нейронний процесор, – це спеціалізований процесор, спеціально розроблений для виконання важких завдань ШІ, які зазвичай покладаються на графічний процесор.

Хоча графічний процесор ПК, безумовно, може впоратися з робочими навантаженнями ШІ, це може бути досить енергоємним завданням. Це не ідеальний варіант для ноутбуків, де час роботи від акумулятора дуже важливий, та й для настільних комп’ютерів це не найефективніший вибір.

Наразі NPU ще не готові повністю перебрати кермо влади у GPU. Зараз це більше схоже на партнерство, коли вони працюють в тандемі, щоб скоротити час обробки, одночасно обмежуючи енергоспоживання.

Але це лише початок, і NPU наступного покоління, швидше за все, будуть справлятися із завданнями штучного інтелекту самостійно, залишаючи GPU зосередитися на тому, що вони вміють найкраще. Хоча це і є кінцева мета, ми просто ще не зовсім там.

Хто вступає в гру з NPU?

Технологічні титани Intel та AMD активно виходять на арену комп’ютерів зі штучним інтелектом.

Такі лінійки процесорів, як Core Ultra від Intel або Ryzen 8000G від AMD (до цього у AMD була серія Ryzen 7040, в якій використовувався движок “Ryzen AI”), відповідно, оснащені NPU, який бере на себе частину роботи зі штучним інтелектом – наприклад, штучний інтелект для відеодзвінків і генерації відео, краща багатозадачність за допомогою програмного забезпечення зі штучним інтелектом, а також штучні помічники.

Ви побачите, що “продуктивність”, “ефективність” і “розширена співпраця” будуть пов’язані з багатьма поняттями.

Але пам’ятайте, що Intel і AMD дещо запізнилися в цій грі. Коли у 2020 році Apple вигнала Intel на узбіччя і замінила чип-гіганта власною лінійкою процесорів M-серії, всі ці чіпи були оснащені “нейронними двигунами” NPU.

Але історія йде ще далі. У вересні 2017 року Apple представила чіп A11 Bionic для iPhone, який став першим зі своїх чіпів з нейронним двигуном. Деякі мобільні процесори Qualcomm Snapdragon також були оснащені нейронними двигунами у 2018 році.

Intel і AMD не стільки лідирують, скільки наздоганяють.

Як дізнатися продуктивність NPU?

Продуктивність NPU буде вимірюватися в TOPS – трильйонах операцій в секунду – і ця цифра, ймовірно, стане фактичним виміром для NPU.

Наприклад, у звіті Tom’s Hardware з Тоддом Левелленом, віце-президентом групи клієнтських обчислень Intel, йдеться про те, що для запуску служби штучного інтелекту Copilot від Microsoft локально, а не в хмарі, знадобиться NPU з продуктивністю не менше 40 TOPS.

Недолік полягає в тому, що найновіші продукти від Intel і AMD — Meteor Lake та Ryzen Hawk Point, відповідно — не відповідають цим вимогам навіть на половину, вони не здатні досягти і 20 TOPS.

Qualcomm, швидше за все, випустить свої чіпи Snapdragon Elite X цього року, які будуть оснащені графічними процесорами Hexagon, здатними досягти 45 TOPS.

Якої продуктивності можна очікувати від комп’ютера зі штучним інтелектом?

Важко брати бенчмарки і переводити їх у реальні цифри, але Intel опублікувала дані про те, як працюють її чіпи Core Ultra під різними робочими навантаженнями порівняно з конкурентами (конкурентом у даному випадку є AMD).

Яке відношення до цього має Windows 12?

Ніщо так не спонукає споживачів і компанії оновлювати своє обладнання, як новий випуск Windows, тому виробники ПК сподіваються, що Windows 12 зробить великий поштовх у розвитку штучного інтелекту.

І якщо хоча б деякі натяки на те, що чутки правдиві, ШІ стане наріжним каменем нового випуску Windows, і це дозволить Microsoft надати Windows Copilot – колишньому Bing Chat, централізованому помічнику компанії зі штучним інтелектом – більше можливостей і скоротити розрив між Windows і MacOS від Apple.

Хто виробляє комп’ютери зі штучним інтелектом?

Такі відомі виробники, як Dell, Lenovo і HP, випускають комп’ютери зі штучним інтелектом на базі процесорів Intel і AMD з графічними процесорами NPU.

Чи варто купувати комп’ютер зі штучним інтелектом?

Гарне запитання! З одного боку, справжній потенціал комп’ютерів зі штучним інтелектом не стане повністю зрозумілим, поки не вийде Windows 12 (ймовірно, пізніше цього року), яка дасть нам краще уявлення про те, на що здатні нинішні комп’ютери зі штучним інтелектом.

З іншого боку, якщо ви все одно шукаєте новий ПК, вибір на користь комп’ютера зі штучним інтелектом видається розумним кроком. Це не тільки захистить ваші інвестиції в майбутньому, але й дасть негайні переваги, наприклад, розмиття фону під час відеодзвінків або швидке підсумовування довгих документів. Якщо вам це здається корисним, то варто замислитися над цим.

Чи будуть існуючі комп’ютери зі штучним інтелектом сумісні з Windows 12?

Хоча ми не маємо жодної офіційної інформації про те, якими будуть системні вимоги Windows 12, ви можете бути впевнені, що нинішня партія комп’ютерів зі штучним інтелектом буде створена OEM-виробниками з урахуванням численних відгуків від корпорації Майкрософт.

Що станеться, якщо суперрозумний штучний інтелект вийде з-під контролю?

Поділитися
Exit mobile version