Що таке ризиковане програмне забезпечення, як його уникнути, виявити та видалити

5 хв. читання

Небезпека ризикованого програмного забезпечення полягає в тому, що навіть законні, функціональні програми можуть мати уразливості, на які хакери можуть націлюватись та використовувати.

Що таке ризикове програмне забезпечення?

Ризиковане програмне забезпечення (Riskware) є законним і незаконним програмним забезпеченням, яке уразливе до кіберзагроз.

Часто програмне забезпечення Riskware не призначене для зловмисного використання. Швидше, програми мають функціональні можливості, які будуть використовувати хакери.

Як правило, хакери можуть проникнути в програму через уразливість розвитку або порушення даних. Також існує ймовірність того, що програма відверто зловживає практикою конфіденційності своїх користувачів та поєднує нелегітимне програмне забезпечення із законною програмою.

Як можна виявити ризикове програмне забезпечення?

Оскільки ризикове програмне забезпечення не завжди є певною загрозою зловмисного програмного забезпечення, яку виявлять антивірусні програми, важливо вручну перевіряти потенційні уразливості. Застарілі операційні системи та програми, які розробники більше не оновлюють, особливо вразливі для зловмисних користувачів і, як правило, їх можна вважати програмним забезпеченням Riskware.

Крім того, умови використання програмного забезпечення можуть сигналізувати про ризикове програмне забезпечення. Якщо дві програми взаємодіють, а одна вимикає функції іншої, програма, що відключає ці функції, може бути небезпечною.

Нарешті, підтвердьте, що Ви знаєте дозволи програми. Будь-який дозвіл, який Ви не дозволили безпосередньо, може бути ознакою ризикового програмного забезпечення. Ці програми зазвичай намагаються отримати доступ до основних даних системи, функціональних можливостей Інтернету та обладнання, такого як мікрофони та камери.

pc 4

Типи уразливих програм

Приклади ризикового програмного забезпечення включають програмне забезпечення, яке порушує закони, контролює поведінку користувачів або має уразливі місця, що забезпечують доступ для шкідливих програм.

Наступні типи програм часто асоціюються з програмним забезпеченням ризику:

  • Клієнти Інтернет-ретрансляційного чату: програми, що дозволяють обмінюватися повідомленнями та програми дозвону, такі як передача голосу через Інтернет (VoIP), можуть мати розширені функції, якими користуються зловмисні користувачі. У найгіршому випадку, бэкдор може дозволити зловмисному користувачеві писати небезпечний сценарій, не знаючи користувача чату, залишаючи їх сприйнятливими до шкідливих програм.
  • Програмне забезпечення для віддаленого доступу: цей тип програмного забезпечення, який також називають обчисленням віртуальної мережі (VNC), забезпечує віддалений доступ до робочого столу, програмного забезпечення, службових програм та прав адміністратора. Хоча ці програми часто є законними, вони можуть залишати користувачів відкритими для ризиків безпеки, якщо програмне забезпечення не захищено належним чином від хакерів.
  • Сервісні послуги Інтернету: коли зловмисний користувач знаходить іншого користувача, який надає повний доступ протоколу передачі файлів до своїх адміністративних привілеїв, він може встановити сервер. Це дає хакеру доступ до всіх файлів, коли користувач перебуває в Інтернеті. Ця практика може бути присутньою у завантажувачах файлів, таких як веб- та проксі-сервери, програмах для передачі файлів через Інтернет та автоматичних установниках для мобільних пристроїв.

Як видалити заражене програмне забезпечення

Шкідливе програмне забезпечення намагається використати уразливі місця безпеки в рамках помилок розвитку програми. Як правило, ці загрози входять до складу законних програм, які запускаються після відкриття оригінальної програми.

Якщо Ви підозрюєте, що програмне забезпечення Riskware вже завантажено, видаліть програму та запустіть антивірусне програмне забезпечення для виявлення та усунення потенційних загроз, що криються в прихованих сценаріях.

Як запобігти ризиковому програмному забезпеченню

Щоб повністю запобігаючи ризиковому програмному забезпеченню, потрібно бути обережним з будь-якою програмою, яку Ви використовуєте. На макрорівні завжди практикуйте безпечні комп’ютерні звички, такі як відвідування надійних веб-сайтів, щоб попереджувати захист від шкідливих програм:

  1. Уважно прочитайте Загальні положення та умови та видаліть програмне забезпечення, яке забороняє нормальне функціонування іншого програмного забезпечення.
  2. Уникайте програмного забезпечення, яке вимагає надмірних дозволів без чітких причин.
  3. Завантажуйте програмне забезпечення через офіційних виробників , як Apple Store або Google Play.
  4. Завжди читайте підказки під час встановлення нових програм.
  5. Ніколи не завантажуйте незаконний на свій пристрій.
  6. Уникайте запуску програм, які мають права адміністратора.
  7. Зберігайте на комп’ютері лише програми, дозволені Вами.

Безпечні комп’ютерні звички та належний антивірусний захист – найкращий спосіб захиститися від програмного забезпечення у Вашій системі. Будьте уважними, дозволяючи дозволи, і уникайте зайвих привілеїв. Якщо Ви підозрюєте, що на Вашому пристрої є зловмисне програмне забезпечення, уважно перевіряйте всі встановлені програми та програми, видаляючи всі несанкціоновані.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Поділитися
Exit mobile version