Signal чи Telegram: який додаток кращий для чату?

7 хв. читання

На початку 2021 року Signal і Telegram б’ють рекорди за завантаженнями у магазині додатків. Обидва месенджери обіцяють більше конфіденційності, ніж WhatsApp, Facebook Messenger та SMS. Але між ними є деякі відмінності. Ось те, що Ви повинні знати під час використання цих застосунків.

Що спільного у Signal та Telegram?

Signal і Telegram рекламують себе як приватні та безпечні. Один і другий застосунок не належать великій технологічній компанії. Signal належить некомерційній організації, тоді як Telegram належить комерційній компанії. І Signal, і Telegram – це програми для чату з усіма стандартними функціями – від наклейок до передачі фотографій та файлів до голосових та відеодзвінків, пише How-To Geek.

Telegram user2

Signal та Telegram пропонують додатки для iPhone, iPad та Android. Кожен з них безкоштовний, а номер телефону – це все, що Вам потрібно, щоб зареєструватися. Обидва пропонують додаткові деcктопні програми, щоб Ви могли спілкуватися в чаті на ПК з ОС Windows, Mac або Linux, даючи Вам можливість спілкуватися на своєму комп’ютері з повною клавіатурою.

Signal має кращі функції конфіденційності, ніж Telegram

Signal від початку був створений, щоб забезпечувати приватність розмов. Усі чати у Signal наскрізно шифруються між пристроями, на яких запущено додаток. Компанія-власник навіть не могла б побачити Ваші повідомлення, якщо б захотіла.

Telegram пропонує додаткове наскрізне шифрування. Ви повинні розпочати “Таємний чат”. У Signal все є секретним чатом – за замовчуванням і завжди. Всі повідомлення Telegram зашифровані між Вами та сервером Telegram, але компанія, що відповідає за Telegram, могла б технічно переглядати Ваші повідомлення на своєму сервері, якщо Ви не запустите “Таємний чат”.

Крім того, у Telegram Ви не можете мати групу “Таємний чат”. Ви можете отримати наскрізне шифрування лише під час розмови двох людей. На відміну від Telegram, Signal пропонує зашифровані групові чати.

Усі Ваші розмови Signal за замовчуванням зберігаються лише на Вашому пристрої. У Telegram вони зберігаються на серверах Telegram і можуть синхронізуватися між Вашими пристроями.

Signal повністю відкритий – як код для клієнтів Signal, так і код для сервера Signal можна знайти на GitHub. Код програм Telegram є відкритим, але серверне програмне забезпечення Telegram – ні.

Деякі дослідники з безпеки стверджують, що протокол шифрування Signal є кращим і надійнішим, ніж протокол шифрування MTProto від Telegram, хоча це досить складна і суперечлива тема.

Додаток Signal розроблений неприбутковою організацією Signal Foundation, заснованою на пожертви. Telegram управляється комерційною корпорацією.

Signal також має інші вбудовані функції щодо конфіденційності, включаючи можливість автоматичного розмиття обличчя на фотографіях, які Ви надсилаєте.

Telegram має деякі “фішки”, які Signal не пропонує

Хоча Signal має значну перевагу, коли справа стосується конфіденційності, Telegram пропонує безліч зручних функцій, яких Signal не має.

У Telegram у груповому чаті можуть взяти участь до 200 000 людей. У Signal – до 1000 людей. У Telegram Ви можете передавати файли розміром до 2 ГБ. У програмі Signal – лише файли розміром до 100 МБ.

Telegram пропонує синхронізацію хмарних повідомлень – Ви навіть можете ввійти в Telegram на комп’ютері та продовжувати свої розмови. Це компроміс – на відміну від Signal, де всі Ваші розмови зберігаються локально на Ваших пристроях, усі розмови зберігаються на серверах Telegram.

Telegram дозволяє додавати ботів до розмов, але це означає, що розмови, до яких Ви додаєте ботів, мають менше приватного шифрування. Signal не має ботів, які можуть взаємодіяти з розмовами, забезпечуючи конфіденційність, але не надаючи Вам можливості використовувати їх.

Загалом, додаток Telegram також має блискучий інтерфейс, з більш доступними пакетами наклейок, анімованими наклейками та налаштованими фоновими зображеннями для Ваших розмов. А Signal ще працює над додаванням багатьох з цих функцій.

Signal vs. Telegram: що слід використовувати?

Якщо Ви серйозно ставитесь до максимальної конфіденційності своїх комунікацій, Вам слід вибрати Signal. Він є максимально приватним за замовчуванням. Signal обходить Telegram у рейтингах App Store.

Якщо деякі функції Telegram Вам подобаються – наприклад, якщо Вам потрібні боти, дуже великі групові чати або передача більших файлів, це хороший аргумент для використання Telegram. Можливо, Ви прихильник зберігання своїх розмови на хмарному сервері для зручності, але хочете полишити використання Facebook, тоді це хороший аргумент на користь Telegram.

Зрештою, Signal або Telegram перемагають WhatsApp та Facebook Messenger, коли справа стосується конфіденційності. Жодна програма не пов’язана з Facebook так, як WhatsApp та Facebook Messenger. І Signal, і WhatsApp набагато безпечніші, ніж SMS, що дозволяє оператору стільникового зв’язку бачити кожне відправлене повідомлення.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як не стати жертвою кіберзлочину, якщо працюєш вдома? ПОРАДИ

Що таке спуфінг і як запобігти атаці? ПОРАДИ

Чи варто користуватися WhatsApp? П’ять правил безпеки від найбільш розшукуваного хакера світу

Як перенести бесіди з WhatsApp у Telegram на Android? – ІНСТРУКЦІЯ

Як перенести історію чату з WhatsApp у Telegram для iPhone? – ІНСТРУКЦІЯ

Як змінити на Android обліковий запис Google за замовчуванням? – ІНСТРУКЦІЯ

Як дізнатися, які дані Google знає про Вас і видалити їх? – ІНСТРУКЦІЯ

Діяльність одного з найбільших у світі фішингових сервісів для атак на фінансові установи різних країн припинили правоохоронці. Від фішингових атак цього сервісу, який створив та адміністрував 39-річний мешканець Тернопільщини, постраждали 11 країн світу.

Досліднику у галузі кібербезпеки вдалося зламати внутрішні системи понад 35 найбільших компаній, серед яких були Microsoft, Apple, PayPal, Shopify, Netflix, Yelp, Tesla та Uber. У цьому фахівцеві допомогла нова атака на ланцюжок поставок софту.

Для обходу захисних поштових шлюзів і фільтрів автори адресних фішингових листів використовують новаторський спосіб приховування шкідливого вмісту сторінки. Теги JavaScript, впроваджувані в HTML-код, шифруються з використанням азбуки Морзе.

Нове сімейство програм-вимагачів під назвою Vovalex поширюється через піратський софт, замаскований під популярні утиліти для Windows – наприклад, CCleaner. Одна цей шифрувальник має певну особливість, що відрізняє його від інших “шкідників” подібного класу.

Поділитися
Exit mobile version