Спам: 8 кроків для захисту електронної пошти

3 хв. читання
spam

Зі спамом не тільки пов’язана необхідність читати небажану пошту, а й ризик отримання пошти з додатком, який містить віруси. Спам — постійний супутник власників електронної пошти, якого не можливо уникнути, але можливо мінімізувати.

Для цього необхідно виконувати наступні рекомендації:

1.  Добре обдумуйте публікацію Вашої електронної поштової скриньки — кожна відповідь на поштове повідомлення, кожен пост Вашої адреси електронної поштової скриньки у мережі Інтернет, озвучення або написання на папері — можуть бути використані спамерами для розсилання спаму. Спамери можуть автоматизовано збирати та використовувати залишені у мережі Інтернет дані. Щоб замаскувати свою адресу від спамерів, використовуйте заміну для символів “@” та “.”, наприклад: cert@cert.gov.ua => cert at cert dot gov dot ua.

2. Ознайомтесь з політикою приватності — перед використанням електронної поштової скриньки у мережі Інтернет на багатьох веб-сайтах доцільно прочитати політику розповсюдження персональних даних, щоб розуміти що далі може статись з введеними даними.

3. Будьте обережні з налаштуваннями за замовчуванням — у ході реєстрації акаунту (підписання на сервіс), може бути опція щодо згоди на отримання електронної пошти щодо інших продуктів та сервісів. Часто без відключення цих опцій користуватись таким сервісом стає неможливим (нав’язлива реклама).

4. Використовуйте фільтри або відмічайте спам — багато поштових клієнтів мають функціонал для забезпечення функцій блокування електронних адрес або налаштування отримання пошти тільки з поштових адрес, які знаходяться у списку контактів. Боротьба зі спамом набагато ефективніша при поєднанні відмічання спаму з фільтрацією. Відмічайте спам — якщо сервіс-провайдер надає такий функціонал, відмічання пошти, як спам, автоматично навчає антиспам-фільтр поштового сервісу і він починає краще боротись зі спамом і той навіть не потрапляє до Вашої поштової скриньки у подальшому.

5. Не переходьте за посиланням у спамі — іноді перехід за посиланням у спамі призводить до автоматичного підтвердження того, що Ваша електронна поштова скринька активна. Небажані електронні повідомлення також часто мають опцію щодо відписання від їх отримання, а коли користувач обирає цю опцію — це також дозволяє зібрати інформацію про активність Вашої скриньки.

6. Вимкніть автоматичне завантаження графіки та HTML у пошті — багато спамерів використовують HTML з приєднаними графічними даними, які відстежують хто відкрив електронне поштове повідомлення. Коли Ваш поштовий клієнт завантажує графіку з веб-серверу, спамер дізнається що Ви отримали повідомлення.

7. Використовуйте налаштування безпеки у соціальних мережах — сайти соціальних мереж зазвичай дають можливість обирати хто має доступ до перегляду Вашої адреси поштової скриньки. Вирішіть, сховати або показати його маленькій групі осіб, яким Ви довіряєте. Пам’ятайте, що коли використовуєте функціонал на цих сайтах, можете надати їм доступ до Ваших персональних даних. Таким чином, будьте уважні стосовно функціоналу, який використовуєте.

8. Не спамте інших користувачів — будьте відповідальним користувачем. Іноді необдумане перенаправлення пошти іншим контактам з Вашої книги контактів може призвести до отримання ними небажаної пошти.

Джерело: CERT-UA

Поділитися
Exit mobile version