Спам: як вберегтися від “листів щастя”?

3 хв. читання

Зі зростання мережі Інтернет зростали і масштаби спам-кампаній. Після 2000 року кількість нав’язливих розсилок стрімко зросла, досягнувши піку в 2008 році, коли такий контент становив більше 90% всього трафіку електронної пошти.

Більше того, такі розсилки не просто поширювали небажані оголошення, фішингові посилання та інший шкідливий вміст, але й небезпечні сімейства шкідливих програм , що зробило їх серйозною загрозою для кібербезпеки.

Спам — це небажані повідомлення у будь-якій формі, які надсилаються у великій кількості. Найчастіше спам надсилається у формі комерційних електронних листів, надісланих на велику кількість адрес, а також через миттєві та текстові повідомлення (SMS), соціальні медіа або навіть голосову пошту.

Один з найбільш поширених способів розповсюдження небажаного контенту — використання ботнет-мереж, великої кількості інфікованих “зомбі” пристроїв. Іноді так звані “листи щастя” (повідомлення із закликом поширити його серед друзів, обіцяючи за це гроші/здоровʼя/кохання чи навпаки невдачі) та Інтернет-розіграші також вважаються спамом, хоча вони й відрізняються тим, що найчастіше надсилаюся з добрими намірами.

spam email

Як розпізнати спам?

Якщо повідомлення електронної пошти або будь-яка інша форма масової комунікації є небажаною та вводить в оману, можливо, вона є спамом.

Як забезпечити захист від спаму?

Ніколи не публікуйте свою електронну адресу на публічних веб-сайтах та сервісах. Якщо її все-таки необхідно вказати, робіть це з обережністю. Ви також можете створити одноразову адресу електронної пошти, яку можна використовувати для оглядів новин або підписок.

Також використовуйте рішення , які володіють функціями для виявлення небажених повідомлень, серед яких наявна перевірка листа на спам.

Нагадаємо, що сьогодні трояни є найпоширенішою категорією шкідливих програм, які використовується для відкриття бекдорів, контролю інфікованого пристрою, видалення даних користувача. Як вберегтися від троянів, читайте тут.

Також Intel попереджає користувачів Windows 10 про небезпеку застарілих графічних драйверів, у яких присутні серйозні уразливості. Корпорація рекомендує: драйвери необхідно оновлювати, встановивши всі патчі, які Intel випустила за минулий рік.

Останнє оновлення для Windows 10 повинно було привнести ряд поліпшень в систему, але насправді подарувало користувачам лише проблеми. Особливо постраждали геймери, до яких Microsoft нещодавно звернулася за допомогою у розвитку системи.

Також у п’яти найпопулярніших менеджерах паролів для Windows 10 – 1Password 7, 1Password 4, Dashlane, KeePass і LastPass – виявили уразливості.

Поділитися
Exit mobile version