Топ-10 невдач Microsoft

10 хв. читання

Компанії Microsoft уже виповнилося 44 роки. Як і всі технологічні гіганти, з моменту свого заснування в 1975 році Microsoft пройшла величезний шлях від грандіозних невдач до світового успіху.

Пропонуємо Вам згадати про десяток найбільш провальних проектів Microsoft, які назавжди залишили свій слід в історії і допомогли виробникові програмного забезпечення стати тим, ким він є сьогодні.

Windows 8

windows 8

Концептуальна операційна система, спроба Microsoft об’єднати кращі можливості стаціонарних комп’ютерів і планшетів з сенсорним екраном. Представлена в 2012 році, вона використовувала абсолютно новий інтерфейс на основі живих плиток.

Давні користувачі Windows визнали Windows 8 неінтуїтивною, особливо при роботі з клавіатурою і мишкою замість сенсорного екрану. Microsoft зіткнулася з жорсткою критикою з приводу рішення про відмову від меню “Пуск”, що вперше з’явилося в Windows 95. Навіть генеральний директор Сатья Наделла (Satya Nadella) визнав, що компанія “неправильно зрозуміла деякі речі в Windows 8”.

Інші висловлювалися ще більш прямо, називаючи операційну систему “колосальною помилкою”. Визнавши провальність Windows 8, Microsoft повернула меню “Пуск” і акцент на класичний інтерфейс в Windows 10.

Windows Phone

У 2010 році компанія випускає нову операційну систему Windows Phone, щоб замінити застарілу Windows Mobile. Вийшло невдало.

Смартфони на Windows Phone в той час займали всього 5% ринку, так як Android і iPhone не залишили нікому шансів. Переважною більшістю були бюджетні моделі, наприклад Lumia 520 і Lumia 535, які стали найпопулярнішими в лінійці. У 2016 році Windows Phone перевтілилася в Windows 10 Mobile. Нововведення сподобалися користувачам (оновлений дизайн інтерфейсу, вбудований пакет Office, покращений голосовий помічник Cortana, режим роботи в якості повноцінного комп’ютера з універсальними додатками), але було вже надто пізно.

Microsoft офіційно оголосила про остаточну смерть Windows Phone в 2017 році. Частка ОС на ринку впала до 0,1%. Тепер компанія радить користуватися Android або iOS.

Surface RT, Windows RT

Коли в 2012 році Microsoft зайнялася виробництвом планшетів, вона представила Surface RT для споживачів і Surface Pro для професіоналів. Surface Pro базувався на процесорах Intel Core, пропонував повноцінну операційну систему Windows і в подальшому став успішним продуктом. Surface RT так не пощастило.

З метою максимального здешевлення Surface RT отримав мобільний процесор з архітектурою ARM і обмежену платформу Windows RT, що працює тільки з програмним забезпеченням з Windows Store. Розробники не хотіли створювати спеціальні програми для Surface RT, в якому ніхто не бачив сенсу. Як підсумок, Microsoft відмовилася від Surface RT вже в 2013 році. Пізніше, в 2015 році, закрили і Windows RT.

Непродані запаси Surface RT на 900 млн доларів довелося списати, що призвело до зниження ринкової вартості. Microsoft різко подешевшала на 34 млрд доларів.

Nokia Lumia

У 2014 році Microsoft придбала мобільний підрозділ Nokia за 7,2 млрд доларів, про що досі шкодують інвестори. Лінійка смартфонів Lumia, портфель патентів і близько 32 тис. співробітників перейшли у володіння Microsoft. Тоді компанія пообіцяла, що завдяки угоді вона зможе завжди випускати флагманські смартфони під управлінням Windows Phone. “Завжди” тривало трохи більше року.

Злиття Microsoft і Nokia не дало поштовху в розвитку, навпаки – воно призвело до падіння Windows Phone і смерті бренду Lumia, у якого було багато шанувальників. Останнім смартфоном Lumia є Lumia 650 середнього класу, випущений в лютому 2016 року. До третього кварталу 2017 року квартальна виручка Microsoft від продажу смартфонів впала до 5 млн доларів, і на бізнесі поставили хрест.

Band

Фітнес-браслет Microsoft Band представили в 2014 році, коли в сегменті ще не лідирували конкуренти. Пристрій був сумісний з Windows Phone, iOS і Android, мав кольоровий екран і коштував 199 доларів. Microsoft запропонувала класичні фітнес-функції, підтримку додатків соціальних мереж і можливість переглядати повідомлення зі смартфона. Це повинен був бути хіт.

Проте, користувачі порахували дизайн і функціональність незручними, і в другому поколінні Microsoft Band не вирішило проблеми. В результаті Microsoft швидко здалася і просто припинила діяльність підрозділу в 2016 році.

Groove Music

Багато хто знає про такі музичні сервіси, як Apple Music, Google Play Музика (нині YouTube Music), Spotify – тому що вони дійсно популярні. А хтось пам’ятає, що існував Groove Music? Якщо ні, то проблема не в Вас.

Незважаючи на те, що Groove Music передував більшості конкурентів, старання Microsoft у музичному напрямку зазнали краху. Стрімінговий сервіс почав своє життя як Zune Music Pass у вигляді щомісячної підписки для власників портативного плеєра Zune. Після того, як Zune провалився, підписка перетворилася в Xbox Music. Останній ребрендинг відбувся в 2015 році, коли Xbox Music перейменували в Groove Music. Microsoft пропонувала доступ до понад 50 млн пісень за 9,99 доларів на місяць.

Groove Music навіть підтримував роботу на пристроях під управлінням Android і iOS, але і платформ виявилося недостатньо. Доступ до сервісу остаточно закрився починаючи з 1 червня 2018 року, а плейлисти користувачів були перенесені в Spotify.

Internet Explorer

Незвичайний продукт Microsoft, який заслужив статус головного антипопулярного браузера. У мільйонів людей склалася загальна думка, тільки мова йде далеко не про позитивний образ програми для веб-серфінгу. Користувачі проголосили Internet Explorer “самим ненависним браузером в світі”.

Internet Explorer не злюбили в основному за дратівливо повільну роботу, проблеми з безпекою і обмежений набір функцій.

Bing

Microsoft представила нову фірмову пошукову систему Bing у 2009 році. Створений для того, щоб прямо конкурувати з Google, пошук Bing у кінцевому підсумку замінив собою сервіс Microsoft Live Search, і актуальний досі. Так чому Bing все одно вважається провалом?

Відповіддю на це питання є частка на ринку пошукових систем. Станом на середину 2018 року пошуковою системою Bing користуються всього 3,5% користувачів смартфонів, планшетів і комп’ютерів по всьому світу, в той час як світова частка Google – 92%.

Протягом багатьох років Microsoft вкладала значні кошти в маркетинг і просування Bing. Пошукова система почала приносити прибуток тільки в першому кварталі 2016 року. Однак нічого з цього не допомогло вивести популярність Bing на рівень, близький до Google.

Kin One, Kin Two

У 2010 році стало відомо про таємний проект Microsoft під кодовою назвою “Project Pink”. Компанія витратила на його розробку 1 млрд доларів, включаючи придбання розробника смартфона Danger Hiptop (також відомого як T-Mobile Sidekick). Пізніше проект офіційно представили як лінійку смартфонів Kin.

Kin One і Kin Two продавалися ексклюзивно у стільникового оператора Verizon. Смартфони мали невеликий сенсорний екран, QWERTY-клавіатуру і спеціалізований інтерфейс, що відображає стрічку новин із соціальних мереж Facebook, Twitter і MySpace. Єдина проблема – Kin не підтримували встановлення додатків та ігор. Це був особливий провал Microsoft на тлі iPhone з його контентом в App Store.

Через низьку популярність Verizon припинив продаж Microsoft Kin через два місяці після запуску. З чуток, загальна кількість проданих смартфонів не перевищила навіть 10 тисяч. До 2011 року всі сліди існування лінійки Kin зникли.

Zune

Apple випустила перше покоління iPod у 2001 році з нульовим досвідом в галузі музичного обладнання та продала 100 млн плеєрів до 2006 року. Microsoft подивилася на успіх конкурента і вирішила, що може зробити так само. У листопаді 2006 року відбувся дебют Zune – власного портативного медіаплеєра Microsoft.

Обсяг продажів Zune не розкриває через надмірно слабкі досягнення, вважали аналітики. Один зафіксований тираж налічував близько 2 млн одиниць, тобто дуже мало. У Apple з музичним бізнесом, навпаки, все було відмінно. У 2009 році продажі iPod значно зросли і склали майже 23 млн плеєрів за квартал.

Фактично Microsoft випустила чотири покоління Zune. У 2011 році компанія вирішила, що п’ятирічна гонитва за iPod не привела до бажаних результатів, і поставила крапку в історії бренду Zune.

До речі, спеціаліст із безпеки Джеймс Лі (James Lee) оприлюднив PoC-коди для двох уразливостей в Microsoft Edge і Internet Explorer, що дозволяють обійти політику єдиного походження (Same Origin Policy, SOP) у браузерах. Рішення про публікацію прийнято після того, як компанія Microsoft проігнорувала звіт про проблему.

Intel попереджає користувачів Windows 10 про небезпеку застарілих графічних драйверів, у яких присутні серйозні уразливості. Корпорація рекомендує: драйвери необхідно оновлювати, встановивши всі патчі, які Intel випустила за минулий рік.

Останнє оновлення для Windows 10 повинно було привнести ряд поліпшень в систему, але насправді подарувало користувачам лише проблеми. Особливо постраждали геймери, до яких Microsoft нещодавно звернулася за допомогою у розвитку системи.

Також у п’яти найпопулярніших менеджерах паролів для Windows 10 – 1Password 7, 1Password 4, Dashlane, KeePass і LastPass – виявили уразливості.

Поточні тести зі зламу паролів показують, що мінімальний восьмизначний пароль, незалежно від складності, може бути зламаний менш ніж за 2,5 години з використанням відповідного апаратного оснащення.

Спеціаліст з безпеки Лінус Хенце (Linus Henze) виявив уразливість в операційній системі Apple macOS, яка надає можливість отримати облікові дані з зв’язки ключів (KeyChain) на комп’ютерах Мас без прав адміністратора або суперкористувача.

Поділитися
Exit mobile version