У GPS-навігаторах очікують глобальний збій – встановіть оновлення

2 хв. читання
car navigator

Власники класичних GPS-навігаторів 6 квітня 2019 року ризикують стати жертвами глобального збою системи. Про це повідомляє SecurityLab. Cправа полягає у міні-різновиді помилки Y2K, також відомої як “Проблема 2000”, яка скидає дату на пристрої, що може привести до спотворення даних про місцезнаходження.

Коріння проблеми сягають кінця 1970-х років, коли з’явилися перші GPS-пристрої, що значно поступалися за потужністю сучасним моделям. Тоді для прискорення роботи гаджетів і більш економного використання пам’яті програмісти запропонували записувати дату у двійковому форматі, наприклад, вказувати 19 замість 2019. Після 1 024 тижнів проводилося скидання. Початком першого відліку стало 6 січня 1980 року, а перше скидання відбулося 21 серпня 1999 року.

Чергові 1024 тижні закінчуються 6 квітня 2019 року. За словами фахівців, проблема торкнеться лише невеликої кількості застарілих пристроїв, але для них наслідки можуть бути досить серйозними.

Деякі великі компанії вже або випустили оновлення для своїх пристроїв або зроблять це до 6 квітня. Наприклад, виробник дорожніх, навігаційних і картографічних пристроїв TomTom вже оновив свої навігатори, а компанія Garmin проводить останні тести.

У зв’язку з цим власникам навігаторів рекомендують перевірити та оновити програмне забезпечення пристроїв.

Нагадаємо, фахівець із кібербезпеки Лукас Стефанко виявив у офіційному магазині Google Play Маркет 19 шкідливих GPS-додатків.

Також супутникова система навігації GPS відходить у минуле з появою нової системи адресації What3Words, яка здатна показувати координати з точністю до 3Х3 метри.

Поділитися
Exit mobile version