Україна знищила п’ять ботоферм, які поширювали паніку серед громадян

2 хв. читання

Понад 100 000 фейкових акаунтів використовувалися для поширення дезінформації про вторгнення Росії.

Служба безпеки України (СБУ) знищила п’ять «ворожих» ботоферм, які займалися діяльністю із розпалювання паніки серед громадян України.

У повідомленні від 28 березня СБУ повідомила, що загальна потужність ферм ботів становить щонайменше 100 000 акаунтів, які поширюють дезінформацію та фейкові новини про вторгнення Росії в Україну, яке почалося 24 лютого і триває більше місяця.

За даними СБУ, ботоферми «намагалися поширювати паніку серед громадян України та дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в різних регіонах».

СБУ звинуватила Росію в управлінні фермами за “масштабний інформаційний саботаж”. Ферми були виявлені в таких областях, як Харківська, Черкаська, Тернопільська та Закарпатська.

Боти використовували акаунти в соціальних мережах для поширення «спотворених новин» та пропаганди, пов’язаної з вторгненням.

Слідчі СБУ провели обшуки на кількох фермах ботів і вилучили предмети, серед яких понад 100 пристроїв шлюзу GSM, близько 10 000 SIM-карт, ноутбуки та інше комп’ютерне обладнання. На фото, опублікованими українським агентством, також видно вилучення мобільних телефонів, USB-накопичувачів та зброї.

screenshot 2022 03 29 at 11 55 16

Проте про затримання слідчі не повідомляють.

З початку 2022 року, до початку війни, Україна зіткнулася з шквалом інцидентів і порушень кібербезпеки.

Цього тижня об’єктом кібератаки стала інфраструктура українського інтернет-провайдера (ІСП) «Укртелеком». На деякий час рівень зв’язку впав до 13% від рівня до вторгнення, але українські чиновники стверджують, що з тих пір атака була «нейтралізована».

Поділитися
Exit mobile version