Україна нейтралізувала масовану кібератаку на “Укртелеком”

3 хв. читання
Lumen

За даними NetBlocks, атака на основну ІТ-інфраструктуру призвела до найсерйознішого порушення роботи Інтернету в Україні з моменту вторгнення Росії.

Український інтернет-провайдер “Укртелеком” став ціллю “масованої кібератаки”, заявив український уряд у понеділок. Станом на 22:35  у понеділок напад було знешкоджено, повідомляє Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України.

За даними глобального трекера доступу до Інтернету NetBlocks, атака на основну ІТ-інфраструктуру вплинула на всю країну, що призвело до найсерйознішого порушення роботи Інтернету в Україні з моменту вторгнення Росії. NetBlocks повідомила, що, згідно з даними мережі, підключення знизилося до 13% від довоєнного рівня.

У понеділок вдень в Держспецзв’язку повідомили, що Укртелеком відновлює роботу.

Проте агентство повідомляє у Twitter: «З метою збереження інфраструктури мережі та продовження надання послуг Збройним Силам України та іншим військовим формуванням, а також клієнтам, Укртелеком тимчасово обмежив надання своїх послуг більшості приватних користувачів та бізнес-клієнтів».

В окремій заяві , оприлюдненій у понеділок, голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь сказав: «Іде перша в історії людства кібервійна».

Вся “IT-спільнота світу” об’єднана проти вторгнення Росії, додав Щиголь, а також такі компанії, як Microsoft і Oracle, які допомагають Україні. Крім того, Держспецзв’язку заявили, що на підставі повідомлень вони можуть «припустити», що «хакерська спільнота, яка протистоїть Росії», має на меті знищити військову інфраструктуру, яка загрожує Україні.

«Нашою головною проблемою сьогодні є перемога над ворогом на всіх полях битв, включаючи кіберпростір», – йдеться у релізі Держспецзв’язку. «Кожен із нас може допомогти в цій боротьбі, дотримуючись правил кібергігієни – не відкривати невідомі повідомлення, не завантажувати файли, походження яких невідоме, критично ставитися до всієї інформації, що надходить».

Поділитися
Exit mobile version