Українців ошукали на 10 мільйонів гривень через онлайн-продажі фейкових автомобілів

2 хв. читання
ipad 1

Шахрайську схему із онлайн-продажу фейкових автомобілів організували зловмисники у м. Київ та Запоріжжя. У своїх рекламних оголошеннях шахраї значно занижували вартість транспортного засобу та пропонували “вигідні” знижки кожному із клієнтів.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Клієнтами шахраїв ставали українці, які намагалися заощадити кошти на купівлі автомобіля. У результаті злочинній групі вдалося ошукати довірливих покупців на понад 10 мільйонів гривень.

Для поширення інформації щодо своєї діяльності зловмисники використовували усі наявні методи комунікації з клієнтами: розсилку, соціальні мережі, банерну рекламу, сайти оголошень за автомобільною тематикою.

Отримавши замовлення на купівлю автомобіля, вони використовували методи психологічного впливу, аби спонукати клієнта зробити передплату. Зазвичай ця сума становила третину від вартості усього транспортного засобу. Отримавши кошти шахраї блокували клієнта та унеможливлювали усі його спроби зв’язатися з продавцем.

За місцем розташуванням офісів шахраїв працівники кіберполіції провели санкціоновані обшуки. Вилучено комп’ютерну техніку, чорнові записи, гроші, інформацію щодо бухгалтерських операцій та змінні носії інформації.

Кримінальне провадження розпочато за ч.4 ст. 190 (Шахрайство) КК України. П’ятьох із них, на чолі з організатором групи, затримано за ст. 208 КПК України. Вирішується питання щодо ролі ще п’ятьох співучасників.

Причетним до вчинення цього кримінального правопорушення загрожує до дванадцяти років ув’язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, фахівці повідомили про масштабну шкідливу кампанію, яка експлуатує уразливість в iOS-версії Chrome для переадресації власників iPhone і iPad на шахрайські сайти, ресурси поширюють рекламне ПЗ і інші шкідливі портали.

Також оператори багатофункціонального руткіта Scranos розширили поле діяльності за кордони Китаю і тепер атакують користувачів по всьому світу. За даними фахівців компанії Bitdefender, найбільше випадків інфікування зафіксовано в Румунії, Франції, Італії, Індії, Бразилії та Індонезії.

крім цього, у популярному VPN-додатку Shimo Helper Tool для Мас знайдено низку небезпечних уразливостей. У цілому фахівці дослідницької команди Cisco Talos описали шість проблем.

Поділитися
Exit mobile version