Українцям через шахрайський сайт продали дві тисячі фейкових концертних квитків

3 хв. читання

Підробний веб-сайт з продажу концертних квитків“e-ticket.in.ua” створили зловмисники, ошукавши близько двох тисяч громадян. З продажу неіснуючих квитків на концерти всесвітньо відомих виконавців шахраям вдалося “заробити” понад три мільйони гривень.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

e ticket 5

Фото 5 каналу

Поліцейські встановили, що в лютому 2018 року група осіб зареєструвала низку доменних імен, назви яких були схожими з легальними сайтами з продажу квитків на концерти та футбольні матчі. Продаж фейкових квитків розпочався з квітня 2018 року та увесь цей час посилання на сайт активно просувалися зловмисниками у пошукових сервісах та у соціальних мережах. Оплата здійснювалася на сайті за допомогою електронної платіжної системи, на рахунки, які зловмисники заздалегідь зареєстрували на підставних осіб.

Використання сайту та онлайн-платформи розрахунку надавало можливість зловмисникам реалізовувати електронні квитки із підробним штрих-кодом усім бажаючим не викликаючи підозри. Про те, що квитки були фейковими, громадяни дізнавалися вже під час сканування квитків перед концертом.

Фото прес-служби Департаменту кіберполіції НПУ

За результатами проведеної працівниками кіберполіції роботи вдалося встановити IP-адреси, з яких здійснювалось адміністрування сайту та керування розрахунковою платформою. Встановлено способи та шляхи переведення коштів у готівку та осіб, які здійснювали просування та рекламу ресурсу в мережі. Так, організатором шахрайської групи виявився 37-річний одесит. Саме він здійснював підбір осіб, які просували сайт, щоденно знімав кошти з підставних рахунків, оплачував послуги хостингу сайту та реєстрації доменних імен.

Працівники кіберполіції разом провели санкціоновані обшуки за місцем проживання організатора злочинної групи. З місця вилучено sim-карти телефонів, з яких відбувалося керування рахунками, комп’ютерну техніку та смартфони, а також банківські картки.

Фото прес-служби Департаменту кіберполіції НПУ

Крім того, працівники кіберполіції встановили веб-сторінки «final2018.kiev.ua» та «finalrussia2018.com», за допомогою яких ці ж особи продавали фейкові квитки на Чемпіонат світу з футболу 2018 року.

Організатору злочинної групи оголошено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) КК України. Зловмиснику загрожує до 8 років позбавлення волі.

Водночас, працівники кіберполіції закликають громадян, які стали жертвами злочинних дій цих шахраїв, звертатись зі зверненнями до Причорноморського Управління кіберполіції за адресою: м. Одеса, Скиданівський узвіз, 7а або за телефонами: (048)7335208, 0679103529.

Поділитися
Exit mobile version