В Україні третина населення не має доступу до 4G

3 хв. читання
mobile internet 4g

65% українців не мають доступу до 4G. Тобто 16 млн жителів нашої країни відрізані від мобільного зв’язку четвертого покоління. А під час поїздок за межі великих міст без 4G опиняються 24 млн українців.

До такого висновку прийшли експерти BRDO в результаті дослідження проблем телекомунікаційної галузі, пише Економічна правда.

Для порівняння, в Європі 4G доступний 90% населення, в Чехії – 98,8%, а в Швеції – 100%.

“Принциповою відмінністю, яка дозволяє європейським країнам досягти повсюдного покриття, є використання низькочастотних діапазонів (800-900 МГц) при технейтральності (право мобільного оператора самостійно вирішувати яку технологію зв’язку використовувати на тій чи іншій частоті)”, – говорить керівник сектора IT & Telecom Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олександр Кубрак.

За його словами, введення таких кроків в Україні дозволить збільшити доступність 3G і 4G до 95% населення протягом 1,5 років і буде сприяти подальшому впровадженню 5G.

Особливістю використання радіочастотного ресурсу, кажуть фахівці BRDO, є те, що низькі частоти забезпечують більшу дальність покриття, а високі – краще підходять для передачі великих обсягів інформації. Тому для сільської місцевості, доріг, відкритих просторів використовуються частоти в діапазонах 800-900 МГц, а в районах з насиченою міською забудовою – 2100-2600 МГц.

При цьому в Україні саме в діапазоні 800-900 МГц частоти мають вкрай нерівномірний і неефективний розподіл між користувачами.

Так, серед мобільних операторів 66% спектра зосереджено у “Київстар”, 28% знаходиться в користуванні Vodafone Україна і 6% – у lifecell.

Понад 80% діапазону 800 МГц використовується компанією “Інтертелеком” для технології CDMA. Таким чином, Україна майже не використовує для сучасного мобільного зв’язку так звані coverage-діапазони. У той же час, в Швеції діапазон 800 МГц використовується для мобільного зв’язку ще з 2011, в Чехії – з 2014-го.

Нагадаємо, в офіційному магазині додатків для Windows фахівці виявили безліч платних додатків, які насправді є продуктами з відкритим вихідним кодом, які можна поширювати тільки безкоштовно.

Також дослідники попереджають про реєстрацію реальних атак з експлуатації уразливості нульового дня у браузері Mozilla Firefox. Користувачі повинні якомога швидше оновитися до версії 67.0.3 або 60.7.1.

Окрім цього, Microsoft випустила оновлення прошивки Intel для всіх підтримуваних версій Windows 10, які захищають від атак, що експлуатують уразливості Microarchitectural Data Sampling (MDS).

Поділитися
Exit mobile version