Винайшли смарт-колонку, яка блокує прослуховування

3 хв. читання
smart 4

Мікрофони в смарт-колонках “чують” все навколо, в тому числі розмови власників, а це може становити ризик для конфіденційності. Фахівці Мічиганського університету запропонували вирішення цієї проблеми – розробку під назвою PrivacyMic.

Створене на базі Raspberry Pi пристрій вловлює ультразвук на частотах, недоступних людському слуху. Працюючі посудомийні машини, комп’ютерні екрани і навіть клацання пальцями генерують ультразвук з частотою 20 кГц або вище, говорять вчені.

Розроблена ними технологія аналізує дані навколо і може ідентифікувати домашню або офісну активність з точністю в 95%.

“Існує чимало ситуацій, коли ми хочемо, щоб домашні автоматизовані системи або смарт-колонки розуміли, що відбувається в нашому будинку, але це не означає, що ми хочемо, щоб вони слухали наші розмови. Ми виявили, що можна отримати систему, яка розуміє, що відбувається, але ніколи не записує аудіоінформацію”, – пояснив професор Мічиганського університету Alanson Sample.

PrivacyMic може фільтрувати аудіоінформацію прямо на пристрої, що забезпечує більш високий рівень безпеки в порівнянні з шифруванням або іншими заходами.

В рамках дослідження команда вчених записала звук, видаваний при чищенні зубів, роботі пилососа, комп’ютера та інших діях, а потім стиснула ультразвукові сигнатури в невеликі файли, що містять ключові біти інформації, очищені від шуму в діапазоні чутності людини. Потім команда провела експеримент, де учасники прослуховували аудіо, зібране пристроєм. Як виявилося, жоден з них не зміг розрізнити людську мову.

В цей час PrivacyMic існує тільки у вигляді прототипу, проте, за словами вчених, для впровадження подібної технології на пристрої на кшталт смарт-колонок будуть потрібні тільки невеликі модифікації, зокрема, програмне забезпечення та мікрофон, що вловлює ультразвук.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як виявити та чому краще не сперечатися з “тролями”? ПОРАДИ

Правила безпеки дітей в Інтернеті

Як захистити підлітків від інтернет-шахраїв? ПОРАДИ

Як зберегти заряд батареї на Вашому iPhone? ПОРАДИ

Як користуватись Google Docs? ІНСТРУКЦІЯ

До речі, Google планує ускладнити Android-додаткам відстеження користувачів. Компанія анонсувала зміни в те, як обробляються унікальні ідентифікатори пристроїв, що дозволяють відстежувати їх між додатками.

Також Apple має намір випустити оновлення для своїх пристроїв, після якого вони дозволять користувачам дізнаватися, яку саме інформацію про них збирають додатки.

Microsoft детально розповість про “наступне покоління Windows” на спеціальному заході, який відбудеться в кінці цього місяця. Компанія почала розсилку запрошень на захід, який буде повністю присвячено програмній платформі Windows і почнеться о 18:00 (за київським часом) 24 червня.

Окрім цього, зловмисники поширюють шкідливе ПЗ під виглядом популярних Android-додатків від відомих компаній. Підроблений плеєр VLC, антивірус Касперського, а також підроблені додатки FedEx і DHL встановлюють на пристроях жертв банківські трояни Teabot або Flubot, вперше виявлені раніше в цьому році.

Поділитися
Exit mobile version