Витрати більші, а кількість менша: якій мобільній техніці українці надають перевагу

2 хв. читання
Group of attractive young people sitting on the floor using a laptop, Tablet PC, smart phones, headphones listening to music, smiling

За останні кілька років витрати на мобільну техніку в Україні виросли більше, ніж в два рази – з 14 до 30 мільярдів гривень, і більша частина цих грошей витрачається на смартфони. При цьому, попит на ноутбуки з 2015 року майже не змінився. Такий висновок зробили аналітики GfK Ukraine і MOYO в рамках спільного дослідження ринку споживчої електроніки з 2011 по 2017 роки, пише AIN.UA.

За даними GfK Ukraine, в 2011 році на мобільні телефони, смартфони, планшетні комп’ютери та ноутбуки українці витратили понад 13,8 мільярдів гривень. Щорічно ця сума збільшується і у 2017 році сягнула відмітки 30,7 мільярдів гривень.

1 1

Незважаючи на збільшення витрат, кількість техніки, купленої українцями, суттєво знизилася. Пік продажів припадає на 2013 рік. Тоді українці купили 3,4 мільйонів смартфонів, 4,9 мільйонів мобільних телефонів, 1,4 мільйона ноутбуків та 1,2 мільйона планшетних комп’ютерів (разом 10,9 мільйонів одиниць).

При цьому, уже в 2015 році зафіксовано максимальне просідання ринку. Тоді було куплено всього 5,9 мільйонів пристроїв: 3,1 мільйонів смартфонів, 1,5 мільйона мобільних телефонів, 480 тисяч ноутбуків та 800 тисяч планшетів. У 2016 і 2017 роках попит на мобільну техніку дещо виріс, але, в основному, за рахунок продажів смартфонів. В той час, як попит на ноутбуки майже не змінився, а на мобільні телефони і планшети – несуттєво знизився.

Причиною ситуації, яка склалася, стало падіння курсу гривні. Таким чином, не дивлячись на суттєвий ріст витрат в національній валюті, витрати в доларах сильно впали і поки не вийшли на докризовий рівень.

Як зазначають дослідники, не дивлячись на коливання курсу, середня вартість мобільного телефону за останні сім років практично не змінилася і залишилася в межах 800-900 гривень, в той час, як середня вартість смартфонів і планшетних комп’ютерів виросла в 1,5 рази, а ноутбуків – в 3,5 рази.

Поділитися
Exit mobile version