WhatsApp припинив роботу для мільйонів користувачів iPhone та Android

4 хв. читання

Як стало відомо, з 1 лютого WhatsApp не буде працювати на мільйонах iPhone та Android-пристроях, які використовують застарілі версії операційних систем. Застарілими вважаються iOS 8 і Android 2.3.7 Gingerbread та всі, що були до них.

Згідно з статистикою, кількість користувачів, на яких вплине таке рішення WhatsApp, налічує мільйони. Дані показують, що 0,3% із 2,5 мільярдів все ще користуються Android Gingerbread. Офіційних даних, що деталізують кількість користувачів iPhone на iOS 8 чи старіших версіях, немає.

Як повідомляє WhatsApp, про ці зміни вони попереджали ще в 2017 році і рішення було прийнято виключно для захисту безпеки людей. Тож якщо Ви користувач WhatsApp і у Вас дуже старий пристрій iPhone або Android, це може бути проблемою. Наприклад, iPhone 4s на iOS 7, який неможливо оновити, більше не буде сумісним із WhatsApp.

“Оскільки ми більше не приділяємо увагу цим операційним систем, деякі функції можуть перестати функціонувати в будь-який час. Щоб уникнути проблем, рекомендуємо використовувати останню версію iOS або Android, доступну для вашого телефону.”, – сказав WhatsApp у своєму блозі.

Час оновити Вашу операційну систему

Деякі люди вирішують не оновлювати свою операційну систему, особливо коли надходять нові версії, оскільки вони хочуть дочекатись спочатку виправлення всіх проблем і помилок. Але це погана ідея: кожна нова версія вирішує ряд проблеми, пов’язаних з безпекою в iOS та Android, тому вам слід встановити її, як тільки вона з’явиться. “Операційні системи, яким не вистачає останніх оновлень, піддають вас ризику, оскільки вони мають багато відомих вразливих місць”, – каже спеціаліст з безпеки Джон Опденаккер. Він радить людям завжди встановлювати останні оновлення. Якщо у вашому телефоні зараз діє стара версія операційної системи, а нова доступна, корисно оновити її зараз. Потім ви зможете знову використовувати WhatsApp.

Що робити, якщо Ваш телефон не може встановити нову операційну систему?

Звичайно, деякі телефони iPhone та Android не будуть сумісні з новішими версіями операційної системи. У цьому випадку краще придбати новий телефон, якщо Ви можете собі це дозволити. Можна обійтися і без покупки, але слід зазначити, що якщо Ви користуєтеся старою операційною системою, Ваш телефон не настільки захищений, як повинен бути.

Безпека WhatsApp

WhatsApp – це величезний додаток, який має півмільярда користувачів, тому не дивно, що його часто атакують хакери. Тому, для досягнення максимального рівня безпеки, варто постійно слідкувати, щоб пристрій був оновлений до останньої версії. Також спеціалісти рядять не забувати простих правил безпеки, так як просто налаштування PIN-коду може допомогти захистити вас від зламу.

Альтернативи WhatsApp

WhatsApp, напевно, використовується більшістю ваших друзів та родичів, тому важко відмовитися та спробувати інший додаток. Вам варто знати про декілька альтернатив, зокрема Signal або Wickr, які можуть зробити вашу комунікацію більш безпечною.

whatsapp2

До речі, шкідник-вимагач FTCODE знову проявив активність, але тепер він ще й має нові можливості крадіжки інформації, орієнтовані на браузери та сервіси електронної пошти.

Зверніть увагу, дослідники Google виявили у браузері Apple Safari численні уразливості, що дозволяли стежити за активністю користувачів в Інтернеті.

Цікаво, що поки не вийшло офіційне виправлення від Microsoft, на платформі 0patch став доступний тимчасовий мікропатч для уразливості, яку активно зараз експлуатують, – CVE-2020-0674 з віддаленого виконання коду в браузері Internet Explorer 11.

Також Apple передумала давати користувачам iPhone можливість шифрувати дані, які зберігаються в iCloud.

Окрім цього, фахівці представили зразок здирницького програмного забезпечення, яке шифрує файли за допомогою компонента Windows.

Мобільний телефон генерального директора Amazon Джеффа Безоса зламали за допомогою шкідливого відео, відправленого через повідомлення в месенджері WhatsApp.

Поділитися
Exit mobile version