Як перевірити статус безпеки на Android?

3 хв. читання

Якщо Ви встановили додатки на свій Android-смартфон в обхід Google Play Маркет, тобто з невідомих джерел, сервіс Google Play Захист перевіряє їх щодо наявності загроз безпеці. Ця інформація допомагає Google краще захищати користувачів від загроз. Також цей сервіс перевіряє додатки з Google Play перед їх завантаженням на пристрій. Окрім цього, Google Play Захист попереджає про всі виявлені потенційно шкідливі додатки та видаляє їх із пристрою.

Як працює Google Play Захист?

Коли Ви встановлюєте додатки, служба Google Play Захист перевіряє їх. Вона також регулярно сканує Ваш пристрій. Якщо буде виявлено потенційно шкідливий додаток, служба може:

1. Попередити Вас. Якщо на пристрої виявлено потенційно шкідливий додаток, ви отримаєте сповіщення. Щоб видалити додаток, торкніться опції “Видалити” в сповіщенні. Google Play Захист може також вимкнути додаток, щоб він не запускався, доки Ви не видалите його.

2. Автоматично видалити додаток. У деяких випадках, якщо виявлено шкідливий додаток, ви можете отримати сповіщення про його видалення.

android smartphone security

Як працює захист від “шкідників”?

Щоб захистити Вас від шкідливого програмного забезпечення незалежних розробників, URL-адрес або інших проблем із безпекою, Google може отримувати інформацію про мережеві з’єднання на Вашому пристрої, потенційно шкідливі URL-адреси, операційну систему й установлені на пристрої додатки з Play Маркета або інших джерел.

Зауважте, що Google може попередити Вас про потенційно небезпечні додатки чи URL-адреси. Якщо додаток або URL-адреса є шкідливими для пристрою, даних чи користувачів, Google може видалити або заблокувати їх. Ви можете вимкнути цей захист у налаштуваннях на пристрої. Однак Google може надалі отримувати інформацію про додатки, установлені з Play Маркета, а встановлені на пристрої додатки з інших джерел усе одно можуть проходити перевірку на наявність проблем із безпекою без надсилання даних у Google.

Як вимкнути або ввімкнути Google Play Захист?

Службу Google Play Захист увімкнено за умовчанням, але її можна вимкнути. З міркувань безпеки Google радить не вимикати Google Play Захист.

Для цього:

  • На пристрої Android відкрийте додаток Google Play Маркет.
  • Торкніться значка Меню, потім Play Захист.
  • Увімкніть або вимкніть функцію “Перевіряти пристрій на загрози”.

Як перевірити статус безпеки додатка?

  • На пристрої можна перевірити статус Google Play Захисту.
  • На пристрої Android відкрийте додаток Google Play Маркет.
  • Торкніться значка Меню, потім Play Захист.
  • Перегляньте інформацію про статус Вашого пристрою.

Нагадаємо, фотографії та зображення, завантажені з Інтернету, можуть стати причиною зламу навіть найсучасніших смартфонів під управлінням Android, оснащених навіть найбільш сучасними засобами захисту.

Також у компанії Metric Labs назвали 30 VPN-додатків для Android, які не забезпечують безпеку, а створюють ризик витоку даних користувачів або зливають трафік третім особам.

Поділитися
Exit mobile version