Як почистити свій цифровий слід? Поради

2 хв. читання

Cybercalm вже писав про те, чим небезпечний додаток FaceApp. По-перше FaceApp може отримати доступ до фотографій користувача, не маючи відповідного дозволу. По-друге фотографія користувача вивантажується в хмару, там же аналізується і видозмінюється, а потім завантажується на пристрій. З цієї статті Ви дізнаєтесь, як безпечно користуватися різними сервісами та програмами так, щоб зменшити кількість даних, які вони отримують від Вас.

Так, експерти школи цифрової безпеки DSS380 наголошують, що почистити за собою сліди вкрай складно. Навіть якщо у своєму екаунті Ви знайдете функцію “Видалити обліковий запис”, то не зможете на всі 100% перевірити, чи Ваші облікові дані все ж видалені. Тому, ефективніше все ж бути обачним та не встановлювати все підряд – це справді найкращий захист у випадку застосунків.

Як почистити свої сліди після відвідування сайтів?

А як щодо сервісів? Для цього фахівці мають кілька порад:

  1. Активуйте режим “Не відстежувати” в браузері. Цей метод не гарантує повноцінного захисту, але спробувати варто. Як це зробити, описано тут.

    google track

  2. Встановіть додаток до браузеру, що обмежує роботу трекерів.
  3. Скиньте рекламний ідентифікатор в своєму мобільному пристрої:

    iOS
    “Settings”– “Privacy” – “Advertising” – “Reset Advertising Identifier”

    Android
    “Google Settings” – “Ads” – “Reset advertising ID” – “OK”

  4. Періодично очищайте cookies налаштуваннях свого браузера або взагалі забороніть їх зберігання.

  5. Намагайтеся використовувати анонімні браузери (наприклад, TOR) та сервіси (для пошуку, наприклад, duckduckgo.com).

Нагадаємо, версія Microsoft Edge, встановлена в Windows 10, відправляє повну URL-адресу сайтів, які відвідує користувач, компанії Microsoft. Ці дані містять не тільки інформацію про сторінку, а й ідентифікатор безпеки.

Окрім цього, завантажувач CCleaner містить рекламні пропозиції сторонніх продуктів. Так, користувачі CCleaner, які оновлюють програму або встановлюють її заново за допомогою оффлайн-завантажувача, можуть отримати ці пропозиції.

Також для боротьби з Facebook-тролями працюватиме платформа TrollessUA, де кожен зможе повідомити про екаунти, які активно коментують, використовуючи мову ненависті та образ, маніпулюють категорією “патріот” та поширюють дезінформацію.

Зверніть увагу, що фальшиву шкідливу програму маскують під FaceApp та розповсюджують через інфіковані веб-сайти та YouTube.

Поділитися
Exit mobile version