Як визначити, що Ваш смартфон на Android заражений вірусами?

4 хв. читання
24 proverka

Відповідно до звітів компанії Google зараз в активному використанні знаходиться більше, ніж 2 мільярдів активних пристроїв на Android. І чимала частина цих ґаджетів піддається або коли-небудь зазнавала хакерських атак. Хоча автори шкідливого програмного забезпечення намагаються приховувати сліди присутності, часто є видимі ознаки його наявності.

Слово “вірус” використовується швидше як загальні визначення, під які потрапляє величезна кількість шпигунського ПЗ: програми для вимагання, крадіжки паролів, рекламне ПЗ і інші додатки, які ставлять під загрозу збереження конфіденційних даних. Отже, давайте перелічимо ознаки, які підкажуть, що Ваш смартфон може бути заражений, пише AndroidInsider.

Надто багато реклами

Так, реклама – це неминуче зло, з яким доводиться миритися, отримуючи безкоштовний контент в Інтернеті. Однак занадто агресивна реклама з великою кількістю спливаючих вікон або поява її там, де раніше нічого подібного не було, може бути ознакою наявності шкідливих програм.

Зменшення часу роботи батареї

Якщо батарея Вашого пристрою розряджається дуже швидко – це може говорити не тільки про те, що її ресурс починає виснажуватися, а й про наявність вірусів. Шкідливе ПЗ часто працює у фоновому режимі. Але для цього йому все-одно потрібні ресурси. Причому немаленькі. Це “з’їдає” частину заряду акумулятора і приводить нас до наступного симптому.

Збільшений інтернет-трафік

Деякі шкідливі програми використовують Інтернет для передачі даних. Ви можете помітити великий стрибок у витрачанні трафіку, навіть якщо Ви не почали сидіти в Інтернеті більше. Також слід дивитися на баланс між вхідним та вихідним трафіком. Оскільки торренти з мобільного телефона роздавати незручно, то практично єдиний варіант різкого збільшення вихідного трафіку, коли Ви нічого не завантажуєте в онлайн безпосередньо з телефона, — зараження Вашого смартфона.

Наявність “лівих” програм

Якщо який-небудь з цих попередніх симптомів є на Вашому смартфоні, то наполегливо рекомендується перевірити список встановлених програм. Шукайте будь-які додатки, які ви не впізнаєте або не пам’ятаєте про їх встановлення. Також варто пам’ятати, що шкідливе ПЗ може маскуватися під відомі програми і наявність умовних “двох Фейсбуків” майже напевно говорить про те, що перед вами вірус.

Як видалити шкідливий додаток з вашого Android-смартфона і захистити пристрій?

По-перше, переведіть телефон в безпечний режим, який відключає сторонні додатки. Метод може варіюватися залежно від моделі  Вашого телефону. Потім заходите в “Налаштування”і натисніть “Програми та повідомлення”.

Вам може знадобитися натиснути на пункт “Показати все” для виведення повного списку додатків. Знайдіть небезпечний додаток і натисніть “Видалити”. Тепер перезавантажте телефон в нормальний режим роботи.

Після цього варто подумати про подальшу безпеку Вашого смартфону. Встановіть останню версію прошивки і будь-який з відомих антивірусів. Не забудьте оновити базу сигнатур вірусів до актуальної версії і регулярно перевіряйте апдейти в майбутньому. Ну і, звичайно ж, не встановлюйте програми з неперевірених джерел.

До речі, видалення кешу і файлів від невикористовуваних програм дозволяє не тільки звільнити пам’ять, але і прискорити роботу системи. Більшість таких інструментів за своїми можливостями схожі, тому вибирати доводиться лише за інтерфейсом, а також наявності або відсутності додаткових опцій.

Нагадаємо, компанія Google нарешті втілила в реальність мрію багатьох користувачів – пересилати та відкривати посилання з браузера на смартфоні на робочому столі свого комп’ютера. Так, у браузер Chrome з’явилася нова опція, завдяки якій користувач може поділитися посиланням між усіма пристроями зі встановленим браузером

Також компанія Google оголосила про те, що вона почне звертатися до європейських користувачів Android, яким браузером і пошуковою системою вони бажають користуватися на своїх пристроях.

Поділитися
Exit mobile version