Як заборонити Google продавати історію вашого браузера для таргетування реклами

3 хв. читання

Подібно до сторонніх файлів cookie для відстеження, Google дозволяє компаніям використовувати вашу активність в Інтернеті для показу відповідної реклами. Ось як ви можете це заборонити прямо зараз.

chrome canary new

Протягом останніх кількох місяців Google повільно впроваджував нову рекламну технологію в Chrome. Описуючи її як “Покращена конфіденційність реклами”, нова політика по суті дозволяє веб-сайтам отримувати історію браузера Chrome користувача і показувати пов’язану з нею рекламу.

Нова технологія вперше з’явилася в оновленні Chrome у липні, але зараз все більше користувачів повідомляють про спливаюче вікно, що повідомляє про її появу. Тож якщо ви його ще не бачили, швидше за все, скоро побачите.

Коли спливаюче вікно з’являється, воно інформує користувачів про зміну рекламної політики і детально описує, що саме змінилося. Google повідомляє користувачам, що “Ви можете внести зміни в налаштуваннях Chrome”, але якщо натиснути “Зрозумів”, щоб закрити вікно, нова опція залишиться ввімкненою.

Хоча це, по суті, те ж саме, що і сторонні відстежувальні файли cookie, які існують вже деякий час, багато людей засмучені тим, що Google використовує їхню активність в Інтернеті, щоб отримати більше прибутку від реклами. На щастя, є досить простий спосіб відмовитися.

Як налаштувати конфіденційність у рекламі в браузері Chrome

У браузері Chrome натисніть “Налаштування”, потім “Конфіденційність і безпека”, а потім “Конфіденційність у рекламі” (якщо ви не бачите цих налаштувань, оновіть вашу версію Chrome, перейшовши у вкладку “Про Chrome”).

Налаштування конфіденційності у рекламі в браузері Chrome

Після цього ви побачите екран з трьома вкладками – Теми оголошень, Реклама, пропонована сайтами та Оцінка ефективності реклами.

Параметри конфіденційності у рекламі в браузері Chrome

Перша – це алгоритм, який створює список речей, які, на думку Google, вас цікавлять на основі вашої активності в Інтернеті, друга – сервіс, який пропонує рекламу на основі веб-сайтів, які ви відвідували, а третя – категорія даних, яка дозволяє рекламодавцям бачити, як працює реклама.

Якщо ви хочете, ви можете зануритися в теми оголошень, щоб побачити, що Google знає про вас. Але якщо ви хочете просто припинити відстежувати вас (принаймні для цих цілей), просто вимкніть усі три категорії.

Вимкніть теми оголошень, а також інші дві категорії

Інші сайти все одно матимуть методи відстеження вас, але це зменшить використання Google Chrome вашої особистої інформації.

Звичайно, це лише невелика частина головоломки конфіденційності в Інтернеті, і вас все ще відстежують майже скрізь, куди б ви не пішли в мережі. Тим не менш, це перший крок до того, щоб дати користувачам більше контролю над своїми даними.

Якщо ви все ще не впевнені в новій політиці Chrome, ви можете розглянути альтернативний браузер, який зосереджується на цьому питанні. Наприклад, ознайомтесь з нашим матеріалом: “5 причин, чому варто використовувати DuckDuckGo замість Google“.

Поділитися
Exit mobile version